21/06/21

Kvaliteta sna je ono što stručnjaci navode kao bitnije od vremena i duljine spavanja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Znamo koliko je kvalitetan san bitan za naše zdravlje i prevenciju bolesti poput depresije, srčanih oboljenja, ali i nakupljanja neželjenih kilograma.

No, čini se kako nije više u samom centru pozornosti samo vrijeme i duljina spavanja već ono što stručnjaci navode kao bitnije jest – kvaliteta sna.

“Snovi igraju ključnu ulogu kada je riječ o emocijama, kognitivnim sustavom, ali i stvaranju uspomena, načinu rješavanja problema i sl., ”napisala je novinarka Alice Robb u knjizi “Why We Dream”.

Prije 20 godina u SAD-u bilo je tek 400 laboratorija koji su istraživali ljudske snove i utjecaj spavanja na zdravlje. Danas ih ima oko 2,500 što govori u prilog činjenici da to područje još uvijek nije dovoljno istraženo.

Sve češće konzumiranje alkohola, marihuane, i antidepresiva, dovodi do toga da sve manje sanjamo, zabrinuta je Rubin Naiman sa Sveučilišta u Arizoni.

Neke od najboljih inovacija nastale su zahvaljujući snovima.

Oko 90 – 95 posto naših snova formira se u REM fazi, odnosno oko 90 minuta nakon što utonemo u san, a snovi itekako imaju utjecaja na naš život. Dio mozga kojim se služimo kada moramo donijeti neku odluku, povremeno se “isključi”, a izgubimo ponekad i vezu s dijelom mozga koji je zaslužan za stvaranje uspomena. Kada se to dogodi, naš mozak se vraća u “skladište memorije”, a tamo se mogu nalaziti i neka, nimalo ugodna sjećanja, piše Robb.

U istraživanju provedenom 1999. godine, znanstvenici su utvrdili kako ljudi, nakon sna, brže i lakše povezuju i identificiraju riječi, a brojna su sitraživanja pokazala kako snovi pomažu unaprijediti svakodnevne vještine kojima se služimo.

U istraživanju provedenom 2000. godine, 27 studenata koji su svakodnevno igrali tetris tri sata, uključeni su u promatranje. Praćene su njihove navike spavanja, a rezultati su pokazali kako oni studenti koji su se probudili iz REM faze sna, prijavili su da su sanjali kockice tetrisa kako padaju.

Snovi nas pripremaju za dnevne aktivnosti, a pomažu nam i da brže zacijelimo emotivne rane.

Istraživanje provedeno 2014. godine pokazalo je da rastavljene osobe, ako sanjaju svog partnera odmah nakon razlaza, lakše prolaze kroz to razdoblje. Boljeg su raspoloženja i imaju zadovoljniji seksualni život unutar godine dana od razlaza u odnosu na osobe koje ne sanjaju, piše Večernji list.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata poručile Škori: ‘Za koju domovinu se bori vaš Domovinski pokret?’

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u priopćenju je u nedjelju prozvala predsjednik Domovinskog pokreta Miroslava Škoru da svojim...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img