Foto: Pixabay

U otklanjanju posljedica suhog zraka u domu pomažu zdrave metode na kojima će vam biti zahvalan vaš imunološki sustav.

1. Posude s vodom na radijatoru

U staklenu posudu nalijte vodu i ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i mente.

Isparavanje vode podići će vlažnost zraka dok će eterična ulja, koja osim ugodnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno djelovati na dišne puteve, ali i na otklanjanje umora.

2. Zračenje prostorija

Osnovno pravilo prilikom zračenja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u zraku je vrijeme držanja prozora otvorenim s stupnjevima Celzijusevim vani.

Točnije što je vani hladnije, manje otvarajte prozore, jer čisti zrak koji ulazi u prostoriju trenutno postaje suh i crpi postojeću vlažnost u zraku. Rješenje je zračenje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

3. Rublje osušeno pored radijatora

Umjesto da mokro rublje sušite u skrivenim prostorijama radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač zraka. Stalak za sušenje rublja stavite što bliže uz radijatore, voda iz veša će isparavati i ujedno održavati vlagu u zraku pogodnom.

4. Iskuhavanje vode s korom citrusa

U obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru naranče ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Pare prilikom isparavanja podići će vlažnost zraka, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje, piše N1.