LGBT zajednica: Drago nam je da HDZ prihvaća postojeću stvarnost te da su konačno priznali i dugine obitelji

  0
  Foto; Screenshot Youtube

  HDZ se sprema na veliki zaokret.

  Na Saboru stranke koji će u subotu u zagrebačkoj Dvorani Vatroslava Lisinskog okupiti dvije tisuće stranačkih izaslanika iz cijele Hrvatske, HDZ bi trebao usvojiti novi program. A u njemu, između ostalog, izrijekom stoji i rečenica da “HDZ poštuje sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti”.

  EUROPSKE VRIJEDNOSTI

  HDZ je dugo godina – a posebno u mandatu Tomislava Karamarka – stajao na braniku tvrdih konzervativnih vrijednosti u kojima se poštovao jedino i isključivo brak, dok su izvanbračne zajednice, a pogotovo istospolna životna partnerstva gledana s velikom rezervom. HDZ-ovi stranački dužnosnici često nisu prezali niti od otvorenih homofobnih izjava, a bilo je i onih – poput akademika Željka Reinera – koji su bili u konkurenciji da budu proglašeni homofobom godine.

  No uvrštavanjem ove rečenice u HDZ-ov program u praksi znači da je vremenu radikalnog konzervativizma u vladajućoj stranci – odzvonilo.

  – HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti društva, a poštujemo i druge oblike obiteljskog života. HDZ je stranka desnog centra koja je suvremena, moderna, uključiva i tolerantna, koja zna vrijednosti onih koji se u njoj okupljaju.

  Ali u isto vrijeme ima poruku i za one koji su u drukčijim situacijama. To su vrijednosti koje imaju sve stranke naše političke obitelji, međunarodne i europske – ustvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak u Divuljama, gdje je posjetio Državnu vatrogasnu intervencijsku postrojbu i prisustvovao vježbi “Sigurnost 22”.

  Ovakav stav pozdravili su pripadnici LGBT zajednice.

  – Drago nam je da je vodeća politička stranka u zemlji HDZ u svom programu prepoznala već postojeću stvarnost.

  Jedinstvena definicija obitelji ne postoji. Obitelj može biti jednoroditeljska, mogu je činiti bake i djedovi s unucima, može uključivati bračne i izvanbračne partnere. Isto tako može uključivati i životne partnere i njihovu djecu.

  Svaka zajednica koja se temelji na ljubavi i brizi je obitelj. Pa tako u Republici Hrvatskoj već postoji veliki broj duginih obitelji. Postoje pripadnici LGBTIQ+ populacije koji imaju djecu, o njima se brinu, odgajaju ih i vole kao i svi ostali. Nama su naše obitelji najveća vrednota – poručuje u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Nikolina Banić, jedna od organizatorica splitskog Pridea.

  Pozdravljamo, navodi nadalje ona, ovaj programski iskorak HDZ-a i nadamo se da ovo, poput mnogih drugih strateških dokumenata, neće ostati samo mrtvo slovo na papiru, nego da će se odredbe ovog programa zbilja primijeniti u praksi – zaključuje Nikolina Banić.

  ’NEMA SENZACIJE’

  No nisu svi oduševljeni ovim HDZ-ovim potezom.

  Vice John Batarelo iz radikalne katoličke udruge Vigilare žestoko je kritizirao ovaj zaokret.

  – Izdaja katoličkih i hrvatskih vrjednota. Odgovarat ćete pred Bogom za ovu izdaju i javni sablaz. Ovo je u nebu vapijući grijeh. Prešli ste zadnju crtu, očekuje vas žestoki boj. Ima nas koji ćemo ostati vjerni do kraja – napisao je na Facebooku Batarelo.

  Nezavisni zastupnik Šibenčanin Hrvoje Zekanović tvrdi pak da nikada ne bi stavio tu rečenicu u svoj program.

  – Za mene je obitelj prije svega zajednica muškarca i žene, kako je i definirano hrvatskim Ustavom. S druge strane, treba poštovati svako ljudsko biće i ako je to napisano u tom kontekstu, onda je to u redu. Nije napisano zalagati se za te zajednice, nego poštivati – tvrdi u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Zekanović.

  Heteroseksualna zajednica žene i muškarca, a ponajprije brak je, prema njegovim riječima, najbolje mjesto za odrastanje djece.

  – I svako moje poštivanje i zauzimanje ide u tom pravcu, pri čemu, naravno, poštujem svaku ljudsku osobu. Ne vidim ovdje nikakav senzacionalizam, mislim da ga puno više ima na drugim mjestima – poručuje Zekanović.

  On upozorava i da u Obiteljskom zakonu ne postoji definicija obitelji i da bi to što prije trebalo regulirati.

  – U Zakonu o udomiteljstvu i Zakonu o životnom partnerstvu počeli su upotrebljavati pojam obitelji i onda kad nešto nije obitelj. Moramo prvo Obiteljskim zakonom, koji je organski pravni akt, definirati što je to obitelj, a ne ići obrnutim putem – zaključuje Zekanović.

  Poznati savjetnik za političku komunikaciju Krešimir Macan smatra pak da je ovaj potez jasan znak da Plenković otvara HDZ prema sve većoj inkluzivnosti i iskoraku prema centru.

  ’CIVILIZACIJSKI DOSEG’

  – HDZ se otvorio i prema političarima ne nužno heteroseksualne orijentacije. CDU u Njemačkoj nije konzervativan kada su u pitanju ljudska prava i slobode, i taj model Plenkovićev HDZ očito slijedi. To su stranke koje su došle u centar i ne žele se otamo maknuti – kaže Macan.

  Prema njegovu mišljenju, riječ je o civilizacijskom dosegu modernih europskih stranaka.

  – U Europi to nije više pitanje, nego europski standard. To su naprosto vrijednosti većine europskih građana. Kada netko u Europskom parlamentu zagovara zabrane istospolnih zajednica, gledaju ga kao nazadnog čudaka kakvih u Europi ima, ali koji su u velikoj manjini – naglašava Macan.

  Ova inovacija u HDZ-ovu programu upućuje, prema riječima ovog stručnjaka, na još jednu važnu stvar.

  – Jasno je da Plenković prepušta prostor na radikalnoj desnici i definitivno se pozicionira prema centru. Pri čemu se otvara mogućnost da na obje strane dobije. S jedne će nakon izbora moći birati tko mu je prihvatljiviji koalicijski partner s desnice, a s druge se otvara mogućnost koaliranja i s manjim strankama na centru – analizira Macan.

  HDZ-ov rejting je visok, naglašava on, no još je uvijek otvoreno pitanje koalicijskog partnera nakon idućih izbora.

  – Ovo je hrabar potez koji nam otkriva da se Plenković sprema na treće izbore. Karamarkov HDZ sa stavovima koje je imao ne bi preživio test ovog vremena, niti bi danas mogao biti na rejtingu od 30 posto.

  Most je i nastao kad je Karamarko otišao udesno. Sada HDZ drži prostor od centra prema desno, a Most se morao pozicionirati radikalno udesno. Plenković će nakon ovoga dobiti dodatnu širinu da nakon izbora može razgovarati s manjim strankama centra – zaključuje Macan, donosi Slobodna Dalmacija

  Anita M