Foto: Grad Obrovac
Nakon sjednice Gradskog vijeća grad Obrovca održane danas, u srijedu 29.06.2022. godine, oporbeni vijećnici iz kluba HSLS-a i Mosta, te nezavisni Radovan Čiča predali su zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice  sukladno odredbi članka 59. stavka 2. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Obrovca u kojoj je predložen dnevni red sa jednom točkom i to onom o oduzimanju nagrade Grada Obrovca za stvaralački rad Đorđu Gagiću.

Sukladno odredbi članka 8. Statuta Grada Obrovca predviđeno je da Gradsko vijeće dodjeljuje javna priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada Obrovca, a posebno za uspjehe u unapređivanju gospodarstva , znanosti, kulture , zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša , sporta , tehničke kulture , zdravstva drugih djelatnosti , kao i poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene, javlja Slobodna Dalmacija.

Gospodin Đorđe Gagić nagrađen je godišnjim javnim priznanjem za stvaralački rad za razvijanje međuljudskih odnosa što samo po sebi izaziva kontraverze znajući kakvu je ulogu imao u gospodarskom , političkom i svekolikom životu Obrovca 1990. i 1991. godine.  Dorđe Gagić aktivni je sudionik oružane pobune protiv REPUBLIKE HRVATSKE, što potvrđuju dokumenti iz 1992. godine gdje je vidljivo da je spomenuti pred Vojnim sudom u Splitu bio optužen da je zajedno sa ostalima protuustavnim putem pokušao odcijepiti teritorij RH. Sudski proces je zaustavljen temeljem Zakona o općem oprostu, međutim to ne umanjuje činjenicu da su se određene stvari dogodile.

A uloga Đorđa Gagića bila je ogromna i u nekim trenucima čak presudna. Naime, on je tada obnašao funkciju direktora DALMATINSKIH RUDNIKA BOKSITA. Ta tvrtka bila je okosnica gospodarskog razvoja Obrovca i obrovačkog kraja , stoga uloga Đorđa Gagića izlazi iz okvira običnog puka iz Obrovca.

Ne samo da je prednjačio u protuustavnim radnjama protiv RH, nego je pokazat će se kasnije osmislio plan za izvlačenje strojeva iz Dalmatinskih rudnika boksita i stvorio sve preduvjete da ga se optuži za ratno profiterstvo. Đorđe Gagić kao visoko pozicionirana osoba 80-ih i 90-ih godina u Obrovcu ničim nije pokazala da joj je „RAZVIJANJE“ međuljudskih odnosa bilo prioritet u svom radu već suprotno, stvarajući i aktivno učestvujući u progonu Hrvata sa obrovačkog područja.

Postoji niz pitanja na koje je Đorđe Gagić kao državljanin RH mora odgovoriti , kao npr. gdje su završili strojevi iz Dalmatinskih rudnika boksita?

Je li točno da je dao suglasnost da ih se prebaci u Srbiju?

Jeli točno da je u Srbiji osnovao firmu i da je sa tim strojevima radio?

Činjenica da Đorđe Gagić ne živi u Obrovcu, već povremeno navrati od izbora do izbora i to kao jedan od organizatora dovoženja glasača iz Srbije ukazuje da je ova nagrada potpuno promašena i dodijeljena osobi koja to ne zaslužuje.

Sve su to razlozi da se Odluka o dodjeljivanju godišnje nagrade Grada Obrovca za razvijanje međuljudskih odnosa ukine.

S poštovanjem,

Klub vijećnika HSLS-a i MOST-a Obrova