Lidl i Spar ubrzano stižu Konzum, Müller puše za vrat DM-u, no najveće su iznenađenje plaće

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Među lancima koji se bave prodajom hrane Lidl i Spar sustižu Konzum, u prodaji neprehrambenih proizvoda neprikosnoven je Pevec, a na drogerijskom tržištu Müller puše za vratom DM-u.

S obzirom na snažan rast osobne potrošnje i odličnu turističku sezonu, lani su trendovi generalno išli na ruku maloprodajnim lancima. Nisu, međutim, svi trgovci iskoristili priliku. Nakon dvije godine izbivanja zbog sloma Agrokora na listu top 10 maloprodajnih lanaca vratio se Konzum s prihodima još uvijek dvostruko većim od drugog, Lidla. Ali dok Konzum stoji, konkurencija grabi velikim koracima naprijed pa se razlika među vodećima ubrzano smanjuje.

Kad je riječ o profitabilnosti, situacija nije tako bajna. Unatoč rastu prihoda, četiri od deset najvećih poslovalo je s gubitkom. Najveći gubitnici bili su Konzum i Tisak, a umjerene minuse pretrpjeli su Spar i Kaufland. S druge strane, najveću zaradu ostvario je Lidl, slijede Müller i Pevec.

Proteklu godinu obilježio je i snažan rast plaća, a prosječna plaća u većini lanaca premašila je granicu od 5000 kuna. Među trgovcima hranom po nagrađivanju radnika odskaču Lidl i Kaufland, dok je u široj konkurenciji nedostižan DM s prosjekom od gotovo 10.000 kuna. U nastavku donosimo pregled poslovanja pojedinih trgovačkih lanaca.

Konzum

Agrokorova perjanica uspjela je zaustaviti negativan trend i prvi put nakon 2015. ostvariti kakav-takav rast prihoda. U odnosu na 2017. ostvarila je dvjestotinjak milijuna kuna veći promet, ali kada se uspoređuje s rekordnom 2015., još uvijek je u minusu za golemih 5,1 milijardu kuna. Da stvar bude gora, u istom razdoblju glavni konkurent Lidl povećao je svoje prihode za 1,5 milijardi kuna.

Konzum pritišće i negativan financijski rezultat. Lani je gubitak iznosio gotovo 300 milijuna kuna, od čega se stotinjak milijuna odnosi na dodatna vrijednosna usklađenja (otpisi, rezervacije) proizašla iz čišćenja Agrokorove bilance. Najveći maloprodajni lanac ni plaćama ne može pratiti glavne konkurente. Iako su lani podigli primanja zaposlenih za 5,4 posto, prosjek od 4536 kuna znatno je ispod prosjeka ostalih vodećih trgovaca.

Izvor: Lider, Poslovna.hr
Izvor: Lider, Poslovna.hrIzvor: Lider, Fina / Autor: Neven Bučević/tportal.hr

Lidl

Zahvaljujući dvoznamenkastom rastu prihoda Lidl je učvrstio drugu poziciju. U protekloj godini preskočio je granicu od pet milijardi kuna prihoda i sve jače puše za vrat vodećem Konzumu. Koliko je Lidl konkurentniji od Konzuma, najbolje pokazuje podatak o prihodu po zaposlenom. Dok u Konzumu na jednog zaposlenog dolazi 891 tisuću kuna, Lidl okrene čak 2,3 milijuna kuna prihoda po zaposlenom.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img