Liječnik u Zagrebu propisuje veterinarski lijek protiv korone, predsjednica KoHoM-a: To je kriminal

0
Snimka zaslona/YouTube

Ivermektin, lijek koji, prema objašnjenju Ministarstva zdravstva, uglavnom služi za veterinarsku upotrebu, točnije za liječenje protiv parazita, u pojedinim zemljama EU-a odobren je isključivo za liječenje infekcija specifičnim vrstama unutrašnjih i vanjskih parazita ili za lokalnu primjenu protiv nekih kožnih bolesti, u fokus javnosti došao je nakon prvog prosvjeda protiv covid potvrda, kada se na središnjem zagrebačkom trgu izvikivao njegov naziv.

Liječnik Aleksandar Soltyšik drugačijeg je mišljenja i on propisuje svojim pacijentima ivermektin za liječenje korona virusa.

‘Da, propisujem svojim pacijentima terapiju ivermektinom. Magistralni lijek je individualiziran i namijenjen točno određenom pacijentu. Na receptu za njega ne navodi se za što je lijek, pišu ime pacijenta, liječnika koji ga je izdao i propisana doza. Ivermektin je stari lijek koji svoju primjenu u humanoj medicini ima preko 40 godina u mnogim zemljama, ali ne i u Hrvatskoj. Terapija traje pet dana, a količina ovisi o kilaži svake pojedine osobe. U kombinaciji s antibioticima, cinkom i vitaminima C i B može biti koristan’, smatra Soltyšik, a i sam je prebolio korona virus.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić kazala je za tportal da nije čula za slučajeve propisivanja ivermektina. Štoviše, istaknula je da ‘nikad nije dobila preporuku za upotrebu tog lijeka kod ljudi’.

‘Ako je točno da netko propisuje taj lijek da bi ga pacijent mogao koristiti za liječenje covida, onda je to razina kriminala kojim se trebaju pozabaviti institucije od inspekcije, preko policije, do pravosuđa. To je lijek za životinje, nikada nisam dobila preporuku za upotrebu tog lijeka kod ljudi’, istaknula je Ban Toskić.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here