Foto; N1

Vijeće stranke Možemo! na sjednici u ponedjeljak navečer odlučilo je da će na izbore 2024. godine samostalno izaći na parlamentarne izbore.

Vijeće stranke je donosilo sinoć odluku o izlasku na parlamentarne izbore. Odluka je da Možemo izlazi na izbore 2024. samostalno”, kazala je Sandra Benčić.

“Ova odluka ne isključuje da u pojedinim jedinicima sklapaju koalicije s drugim progresivnim strankama”, navela je.

“Ova odluka ne znači već potvrđuje da na nacionalnoj razini vlast, postizbornu koaliciju sklopimo sa strankama od centra prema lijevo pri čemu SDP vidimo kao jednog od glavnog potencijalnog partnera”, rekla je Benčić.

“Još ima nade za SDP!”

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da je Možemo izabralo manje loš put. Smatra i da bi u slučaju predizborne koalicije Možemo! sa SDP-om izostao sinergijski učinak. “Uvjeren sam da jedan dio birača stranke Možemo! glasa za tu stranku jer je razočaran SDP-om i ne bi se htjeli vraćati SDP-u jer se ta stranka nije popravila na bolje u posljednje vrijeme.”

S obzirom na to da je SDP pod vodstvom Peđe Grbina radio sve, pa čak i raspuštao organizacije, kako bi osigurao nacionalnu koaliciju s Možemo!, političkog analitičara upitali smo treba li Grbin sad dati ostavku, kako se navodilo u medijima, javlja N1.

“Ja sam uvjeren da je prekasno za ostavku”, kaže Puhovski.

Smatra da još SDP još ima šanse.

“Oni nemaju drugu mogućnost, nego takvi kakvi jesu, pokušati se organizirati, i ono što mogu sad napraviti je to da se sad konačno mogu baviti svojim organizacijama”, kaže Puhovski.

Dodaje da SDP sad ima priliku stvoriti organizaciju u svakoj županiji. “Faktično, ne samo na papiru”, kaže Puhovski.

“To je nešto što Možemo! do izbora ne može imati. Organizaciju u svakom kutku Hrvatske. Oni su kapacitirani u Zagrebu, imaju staljinistički statut koji otežava primanje članstva, a SDP je još uvijek u mogućnosti da se organizira kao nacionalna stranka”, kaže Puhovski i objašnjava da to znači da budu stranka koja u osnovi pokriva cijeli teritorij zemlje.

Žarka Puhovskog obično se opisuje kao ljevičarskog intelektualca pa je tim više ova kritika jako neugodna za Možemo.