Lovrinović: EVO ZAŠTO PAMETNI ČESI NE ŽELE EURO,

0
Foto; Facebook IL

O uvođenju eura u Republici Češkoj i paraleli na hrvatska stremljenja ka uvođenju Eura i ukidanje kune na facebooku se oglasio poznati financijski stručnjak Ivan Lovrinović i jednostavnim rječnikom pojasnio zašto Hrvatska ne bi trebala uvesti kunu.

I nakon ovog upisa ostaje nejasno zašto organizatori nedavne referendumske inicijative protiv uvođenja eura nisu u svojoj ekipi imali bar jednog stručnjaka formata profesora Lovrinovića koji bi na stručan način objasnio zašto je referendum potreban.
Ovako su teolozi, priučeni kuhari, političari opće prakse tumačili zašto kuna treba ostati hrvatska valuta.

Evo što je Lovrinović napisao:

EVO ZAŠTO PAMETNI ČESI NE ŽELE EURO

Prije deset dana Češka narodna banka je na temelju rezultata ozbiljne studije zaključila da Češka neće do daljnjega uvesti euro niti započinjati pripreme. U studiji su pažljivo odvagali sve prednosti i štete i zaključili da bi potencijalne štete bile veće zbog čega su odlučili zadržati svoju krunu.

Kada sam bio Češkoj narodnoj banci prije otprilike dvije godine razgovarao sam s viceguvernerom Marekom Mora, zaduženim za monetarnu politiku (na slici). Pitao sam ga zašto oni ne uvedu euro jer im gospodarstvo puno bolje stoji, dugovi su manji a mirovinski sustav čak u suficitu.

Odgovorio mi je da mu sito pitanje svuda postavljaju a on im je poručivao da se ne mijenja konj koji pobjeđuje u utrkama. Češka narodna banka je proteklo razdoblje radila upravo sve ono što je pomagalo gospodarstvu i standardu građana. Tako je morao raditi i HNB, ali je nažalost vodio dijametralno suprotnu monetarno-kreditnu politiku koja je sistematski slabila gospodarstvo i rušila nam standard.

Na kraju studije koju sam spomenuo Česi jasno navode razloge odbijanja prihvaćanja eura: “Još nije dovršen proces ujednačavanja gospodarske snage Češke prema eurozoni, posebice u pogledu ujednačavanja razine cijena i plaća. Nedovoljna sličnost strukture češkog gospodarstva s eurozonom također može predstavljati rizik u slučaju prihvaćanja eura.

Problem s konfiguracijom sustava poreza i naknada, koji može smanjiti poticaje za aktivno traženje zaposlenja, i dalje postoji na češkom tržištu rada. Štoviše, potreba za stabilizacijom gospodarstva pogođenog pandemijom korištenjem alata fiskalne politike odrazila se u značajnom pogoršanju bilance opće države i povećanju državnog duga, što je dodatno pojačalo trajni problem održivosti čeških javnih financija”.

U samom zaključku Česi ističu da je eurozona u previranjima. Potreba za rješavanjem hitnih izazova i problema rezultirala je kontinuirano u procesu stagnacije i zastoja u produbljivanju eurozone,

Zaključna rečenica govori najviše: “Štoviše, rasprave o budućem funkcioniranju Europske unije i eurozone pokazale su postojanje razlika u temeljnim mišljenjima i stavovima između pojedinih država članica.

“To je fina diplomatska rečenica koja u stvari znači da je eurozona ugrožena dezintegracijskim procesima unutar EU, snažnim rastom dugova i nikakvom međusobnom solidarnošću. Kada je to tako onda pametni Česi znaju da je očuvanje vlastite valute ključna odluka, – napisao je Lovrinović

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here