Foto: Screenshot/ Youtube

Ne stišavaju se reakcije na brutalan teroristički napad koji se dogodio prošlog vikenda na sjeveru Kosova. Podsjetimo, u zasjedi srpskih napadača u većinski srpskom selu Banjska ubijen kosovski policajac. Sukobi su se nastavili tijekom nedjelje kad je do pucnjave došlo oko manastira Banjska. Uhićeno je još desetak osoba, a pronađena je i ogromna količina oružja.

Sve je rezultiralo uhićenjem Milana Radoičića u utorak, kada je MUP Srbije objavio da su pripadnici Uprave kriminalističke policije izvršili pretres stana i drugih prostorija u njegovom vlasništvu. Iako je Radoičić očito bio vođa terorističke skupine, njegovo uhićenje nije razuvjerilo zapad da iza svega ne stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Glasni su čak bili i zastupnici Europskog parlamenta koji su tijekom rasprave u utorak istaknuli važnost uvođenja mjera protiv Srbije zbog napada srpskog paravojnog odreda na kosovsku policiju. 

Malić: Za Srbiju ništa novo, samo pitanje kontinuiteta

Jedan od najpoznatijih i najuglednijih hrvatskih istraživačkih novinara Gordan Malić, koji desetljećima prati situaciju u Hrvatskoj i susjednim zemljama, u Facebook objavi naveo je kako je situacija na Kosovu pokazala da ”Europa ima novog Slobodna Miloševića”, aludirajući na ponašanje Aleksandra Vučića u posljednjih nekoliko mjeseci.

Europa i svijet dobili su novog Slobodana Miloševića. Za Srbiju ništa novo, samo pitanje kontinuiteta. Aleksandar Vučić pokušao je aneksiju sjevera Kosova taktikom koju je Milošević koristio u Hrvatskoj”, naveo je novinar te dodao:

“Oružana pobuna lokalnih Srba koje zastupaju kriminalci i ubojice, obračun s policijom, mrtvi na obje strane, barikade postaju crta razdvajanja gdje se pozivaju inozemne snage da čuvaju mir dok se pregovara i traje status quo. Pregovori traju koliko je potrebno da teroristi postanu policajci i političke vođe, a barikade granice srpske paradržave. 

Sve uredno najavljeno na mitingu i iskonzultirano s Moskvom. Zapad ima novog Miloševića s kojim ne zna šta će”.

Uz navedenu objavu objavio je i snimku Aleksandra Vučića od 5. svibnja ove godine kada je na u Begradu predsjednik Srbije istaknuo: “Prvi napad na Srbe na sjeveru Kosova i Metohije, Srbija neće sjedjeti skršenih ruku. Hoćete protjerivati Srbe, nećete ih protjerati”.

Svega pet mjeseci nakon tog govora, srpski paravojni odred na čelu s Milanom Radoičićem, donedavnim potpredsjednikom Srpske liste, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije, izveo je teroristički napad na kosovsku policiju.