Mario Kordić novi je gradonačelnik Mostara

0

Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH, novi je gradonačelnik Mostara.

Kordić je u Gradskom vijeću Grada Mostara danas dobio podršku 17 vijećnika, dok je njegov protukandidat Zlatko Guzin iz SDA dobio podršku 16 vijećnika.

Ovime je završen proces izbora gradonačelnika Mostara koji je bespotrebno bio opterećen nacionalnom odrednicom kandidata.

Kordić i Guzin prošli su u treći krug nakon drugog kruga tajnog glasovanja nakon što je prošlog tjedna sjednica prekinuta jer je BH blok predložio potpisivanje političkog sporazuma prema kojem bi se na čelu Mostara tijekom sljedeće četiri godine rotirala tri gradonačelnika.

Naime, bosansko-bošnjačke stranke insistirale su na tomu da gradonačelnik Mostara ne smije biti Hrvat, te su u tu svrhu pokušali ujediniti sve bošnjačke političke opcije, uključujući SDP i Našu stranku, samo kako Hrvat ne bi došao na gradonačelničku poziciju.

Predlagali su da se uvede tzv. “rotirajući” gradonačelnik, odnosno da se na poziciji šefa izvršne vlasti u Mostaru smjenjuju kandidati SDA i BH Bloka, no ta ideja je odbačena nakon što je međunarodni faktor upozorio da je nestatutarna.

Iako su ideju predložili iz SDP-a i Naše stranke, kao izgovor za koaliranje sa SDA, na kraju je ona ipak odbačena, što je naišlo na osude same SDA kao i dijela kadrova SDP-a.

Uoči današnje sjednice oglasili su se iz Izaslanstva Europske unije u BiH, OHR-a, OESS-a, te veleposlanstava Amerike i Velike Britanije  te pozvali mostarske vijećnike da dalje ne odgađaju proces izbora gradonačelnika. Kako su naglasili u zajedničkoj izjavi, način izbora gradonačelnika Mostara jasno je propisan Statutom i važećim Poslovnikom zbog čega su vijećnike pozvali da pokažu odgovornost i brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom.

HDZ BiH je inače pobjednik izbora u Mostaru s 13 osvojenih vijećničkih mandata, druga po snazi je Koalicija za Mostar koju je okupila SDA, slijede BH Blok s pet, HRS s tri te PMP s dva i Srpska lista “Ostajte ovdje” s jednim vijećnikom. Kordić je ujedno i izabrani vijećnik s uvjerljivo najviše osvojenih preferencijalnih glasova građana Mostara.

Kordić je inače liječnik i ravnatelj Doma zdravlja Mostar koji se ranije nije bavio politikom, javlja Dnevnik.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here