Marko Babić gađao je tenkove JNA kao da su obične limenke. Tako o njemu pričaju suborci…

0

Na današnji dan 5. srpnja 2007. preminuo je Marko Babić, legendarni vukovarski borac i pukovnik Hrvatske vojske.

Rođen je u Vukovaru 16. veljače 1965. i borio se u bitci za Vukovar i drugim bojištima diljem Hrvatske do konačnog oslobođenja.Iz Švicarske direktno u vukovarski pakao

Marko Babić je nekoliko godina proveo na privremenom radu u Švicarskoj. Uoči agresije na Hrvatsku u travnju 1991. godine vraća se u Vukovar i priključuje se hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti.

Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre.

Nakon pogibije Blage Zadre preuzeo je zapovijedanje 3. bojnom.

Heroj blage i odlučne naravi – uništio 14 tenkova na Trpinjskoj cesti

Po padu Vukovara sa nekolicinom drugih boraca se probio iz grada. Suborci govore kako ih se dojmilo da nije prema neprijatelju iskazivao mržnju, makar su njegovi roditelji još 14. rujna 1991. godine odvedeni iz Vukovara i ubijeni u obližnjem selu Bobota.

Organizirao je iznimno uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, posebno protuoklopne vodove “Žuti mravi” (od čijih pripadnika nitko nije preživio) i “Pustinjski štakori”.

U svega par dana uništio je na Trpinjskoj cesti 14 tenkova.Pokopan u voljenom Vukovaru

Pukovnik Marko Babić je napustio HV 1997. kada se časno skinuo.

Zajedno s redateljem Eduardom Galićem i producentom Dominikom Galićem, producirao je dokumentarac „Heroji Vukovara“.Njegova je misija bila ponavljati istinu o obrani Vukovara

Umro je u Zagrebu na današnji dan od posljedica moždanog udara u 42. godini života. Pokopan je na vukovarskom Memorijalnom groblju Hrvatskih branitelja.

dp/Foto: screenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here