Markotić: Nemojte se igrati liječnika s djecom. Ako to želite, kupite lutku i plastičnu špricu,…

  1
  Foto: Snimka zaslona

  Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera govorila je o porastu broja zaraženih, a osvrnula se i na cijepljenje djece.

  “Kontinuirano se šalju apeli iz svih zemalja da se ljudi čim prije cijepe i da brojke pokušamo držati u kontroli”, rekla je, upozorivši da dolazi sezona dišnih bolesti.

  Širok je prostor za širenje virusa, s obzirom na veliki broj necijepljenih, a delta soj preuzeo je primat – gotovo 100 posto u Europi.

  “Dosta zemalja je intenziviralo cijepljenje djece, s dobrim rezultatima i dobrim odgovorom, pa i same djece. Kolega iz Portugala je rekao da djeca kažu roditeljima da se žele cijepiti i živjeti normalnije, a roditelji su skeptičniji”, rekla je.

  “Djeca su populacija koju moramo štititi. Bitno je da djeca većinom jako dobro prihvaćaju mjere. Djeca su nekad pametnija i odgovornija od odraslih. Pustimo da odluke donosi struka, a ne javnost. Oni koji se žele igrati liječnika, neka kupe plastičnu lutku i plastičnu špricu i neka se igraju, a pandemiju neka prepuste struci”, kaže, prenosi N1.