Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je konferenciju za medije o besposadnoj letjelici koja je pala u Zagrebu nakon što se ranije danas sastao s vrhom Hrvatske vojske i sigurnosno-obavještajnih agencija. Rekao je da se ovako nešto vjerojatno neće ponoviti, ali je naglasio nužnost izgradnje sustava protuzračne obrane. Novinarima nije otkrio detalje o letjelici, pa ni je li letjelica imala bombu, nakon što je ministar obrane jučer rekao da su na njoj pronađeni dijelovi aviobombe. Poručio je da je javnost u ovom trenutku sigurna.

Milanović je rekao da je istraga u tijeku što se tiče same naravi letjelice te da o detaljima ne bi govorio. Pozvao je i “druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade” te da ne idu tamo bez potrebe.

– Opasnosti u ovom trenutku od tog konkretnog objekta za hrvatsku javnost nema, rekao je Milanović.

Rekao je da se treba početi graditi sustav protuzračne obrane RH, na čiju je manjkavost, kako je rekao, upozoravao prije dva-tri mjeseca.

– Sad je pravi trenutak, i to brzo – ne hitno, jer vjerojatno se ovako nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da te vrste odluka donosimo mi, rekao je Milanović.

“Apsolutne sigurnosti nema”

– Iz ovoga smo svi nešto naučili. Članica smo NATO-a, rekao bih, solidna i lojalna, ali na kraju dana o vlastitoj sigurnosti računa vodimo isključivo mi. I zato očekujem da se pod hitno nađu odgovarajuća sredstva, koja su neusporedivo manja od onih koja smo izdvojili i izdvojit ćemo za borbene zrakoplove, da se ti sustavi izvorno u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati, a to su jednostavnija oruđa, a da se onda u nekakvom srednjoročnom razdoblju, bez previše kompliciranja u javnoj nabavi, jer ovo nisu europski fondovi, ovo je važna stvar – da se za potrebe hrvatske nacionalne sigurnosti i obrane i sustava PZO-a nabave odgovarajući sustavi, koji opet nisu jamstvo apsolutne sigurnosti, ali određene razine sigurnosti jesu. Jer apsolutne sigurnosti nema, rekao je Milanović.

Zamolio je “sve koji imaju operativna tehnička saznanja iz istrage da o tome šute”.

Na pitanje novinarima o detaljima vezano za letjelicu odgovorio je:

– Javnost je mirna i sigurna u ovom trenutku. To je to, sve što trebate znati, kao kada se vode neke druge vrste istraga.

Na pitanje je li letjelica imala aviobombu ili bombu za samouništenje odgovorio im je da to pitaju ministra obrane Marija Banožića, dodajući da to nije tema o kojoj se govori javno.

Na pitanje je li bilo bombe ili ne odgovorio je da to ne može reći.

– Ne mogu vam reći sa sigurnošću ni je li ta letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Nećemo vjerojatno nikada to znati, rekao je predsjednik.

“Tko će raditi na Patriotima, kondukteri ZET-a?”

Rekao je da očekuje da Vlada, kao što ih je “molio da uzmu američki poklon u vidu 80-ak Bradleya”, u najkraćem roku nađe sredstava i načina da Hrvatska ima određene sustave protuzračne obrane.

– Trenutno ih, naime, nema. To nije tajna, poručio je.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti nabave američkog sustava Patriot odgovorio je: “Ma kakav Patriot”.

– Ljudi koje smo do jučer bezobrazno odbijali kad su nam nudili poklon sad bi nam trebali dati Patriote? Recite, tko će raditi na Patriotima, kondukteri ZET-a?, rekao je.

– Što će nam Patrioti? Napada li nas Hezbollah svaki dan kao Izrael? ‘Ajmo kupit onda još 50 aviona, da se nađe, dodao je, naglasivši da i dalje podržava odluku o nabavi zrakoplova, ali da Hrvatskoj trebaju prikladni sustavi protuzračne obrane te da si Hrvatska to može priuštiti.

“Glavni tajnik NATO-a je politička osoba, u biti ne zna ništa”

Rekao je i da se neće čuti s glavnim tajnikom NATO-a jer je to paradiranje te da nema potrebe za tim.

– On je politička osoba, on o tome ne odlučuje i u biti ne zna ništa. Sa zapovjednicima su se čuli naši zapovjednici, prema potrebi, a jesu, i to s najvišim zapovjednicima, rekao je Milanović, donosi HRT

Ivica R.