20/06/21

Ministarstvo financija predlaže uvođenje QR koda kao dijela fiskalizacije

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ministarstvo financija predlaže uvođenje nove runde fiskalizacije u obliku obaveznog uvođenja QR kodova na fiskalne račune. Za građane to bi značilo jednostavnu i brzu provjeru, no za poduzetnike dodatne namete i kompliciranje ionako već dovoljno komplicirane administracije.

Fiskalizacija se na području Republike Hrvatske primjenjuje od 1. siječnja 2013. godine stupanjem na snagu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Model fiskalizacije koji se primjenjuje u Hrvatskoj u velikoj mjeri razlikuje se od modela fiskalnih blagajni kojeg uglavnom primjenjuju druge države te je takav model prepoznat kao jak alat u borbi protiv poreznih utaja.

Od uvođenja fiskalizacije Porezna uprava zna za svaki izdani račun u trenutku izdavanja, a svaki primatelj računa odnosno svaki građanin može provjeriti ispravnost računa korištenjem web servisa dostupnih od strane Porezne uprave Republike Hrvatske. Provjerom računa svaki građanin sudjeluje u uspostavi financijske discipline kao najvažnijeg elementa pravilnog i pravodobnog podmirenja poreznih obveza prema proračunima iz kojih se financiraju javne i opće potrebe društva u cjelini, stoji u opisu procjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, koji predlaže Ministarstvo financija i koji je objavljen na stranici e-savjetovanja.

Prema odredbama postojećeg Zakona, provjera računa moguća je upitom na web servis dostupan na internetskoj stranici Porezne uprave ili slanjem sms poruke upisom odgovarajućih stavki s računa: zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije (ZKI) ili jedinstveni identifikator računa (JIR), datum i vrijeme izdavanja te ukupni iznos računa. Primjena Zakona tijekom šest godina pokazala je da potreba upisa svih znamenki JIR-a ili ZKI-a prilikom provjere računa, građanima znatno otežava postupak provjere zbog velikog broja znamenki te mogućnosti pogrešaka kod prijepisa znamenki.

Građani plaćanjem računa plaćaju i poreze koje poduzetnici trebaju uplatiti u proračun, a cilj predloženih izmjena jest olakšati građanima mogućnost provjere računa kompleksnog upisa JIR-a ili ZKI-a. To bi se postiglo uvođenjem Quick Response koda (QR koda) na račun, čije je korištenje, zahvaljujući masovnom korištenju mobilnih aparata ili tableta s kamerom i pristupom Internetu, danas u širokoj uporabi.

Radi pravilnog iščitavanja podataka iz QR koda, izmjenom Zakona predlaže se propisati i obvezatni sadržaj koji bi se iz obvezatnih elemenata računa kodirao u QR kod. Međutim, nije jasno definirano koji bi to zapravo obvezatni sadržaj trebao biti u QR kodu, odnosno da li bi se s računa maknuli JIR i ZKI te se prebacili u navedeni kod, ili bi u njemu bilo još podataka, ili bi se pak samo JIR i ZKI duplirali u QR kodu.

Obveznici fiskalizacije za korištenje QR koda trebali bi prilagoditi svoja fiskalna rješenja stoga bi se obveznicima ostavio dovoljan rok prilagodbe te bi primjena fiskalizacije s QR kodom započela od 1. siječnja 2022.

Osim navedenog, država kao predlagatelj izmjena zakona smatra da bi se uvođenjem QR koda, odnosno provjerom računa putem QR koda, omogućila još kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze te bi se ostvario pravedniji i učinkovitiji porezni sustav u odnosu na ostale uredne porezne obveznike.

Građani i poduzetnici složni u komentarima: “To neće riješiti pitanje sive ekonomije”

Komentari poduzetnika i građana na stranici e-savjetovanja su raznoliki i dok jedni hvale pokušaj olakšavanja provjere računa i predlažu čak i alternativna te modernija i brža rješenja, drugi se istom prijedlogu najoštrije protive. Ipak, slažu se da to neće riješiti pitanje sive ekonomije.

“Hvalevrijedan pokušaj olakšavanja provjere računa, samo mislim da s rokom stupanja na snagu 2022. godine predlaže zastarjelu tehnologiju prekasno. QR kod bio bi duplikat postojećih informacija sadržanih u JIR i ZIR-u, te bi doprinio nepreglednosti računa. Predloženo rješenje smisleno je ako se ukida JIR i ZIR sa računa, ovako je samo duplikat. Predložio bih Predlagatelju da povuče ovakav prijedlog i umjesto toga razvije aplikaciju u suradnji s Poreznom upravom koja bi učitavala slike računa i OCR-om (Optical Character Reader) unosila JIR i ZIR u sustav. Takvo rješenje bilo bi modernije, s bržim rokom primjene, bez posljedica na same izdavatelje računa, bez troška uvođenja za obveznike fiskalizacije, a koristilo bi istoj skupini ljudi – građanima s pametnim mobitelima (koji bi mogli čitati QR kodove). Aplikacija ne mora biti za mobitele, već može biti napravljena kao online servis za uploadanje slika s računala/mobitela”, stoji u jednom od komentara.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img