Misa večere Gospodnje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma

0
102
Foto: Splitsko makarska nadbiskupija

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je Misu večere Gospodnje, u četvrtak 1. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Ante Mateljan, don Šime Marović, don Marko Ćubelić i don Nikola Šakić. Na misi je pjevalo nekoliko pjevača katedralnog zbora pod ravnanjem maestra don Ivana Urlića, a izravni prijenos bio je na TV Jadranu te YouTube kanalu i Facebook stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

„I na Posljednjoj večeri ljubav je prva. Ljubav koja je cijelo vrijeme bila na djelu i koja nije zakazala ni u jednom trenutku. Ljubav koja je jača od izdaje“, kazao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije, dodavši kako Krist iznenađuje učenike činom pranja nogu. „U razmišljanju apostola pranje nogu je bilo rezervirano za sluge, a ne za Gospodina i Učitelja. Zbog toga su učenici iznenađeni te ne prihvaćaju Kristovu logiku služenja. Ta Kristova logika se protivi njihovim privatnim interesima“, nastavio je.

Poručivši kako „Krist poziva apostole da i oni peru noge jedni drugima“, Nadbiskup je ustvrdio: „Kristov poziv služenja je bio težak apostolima, ali je težak i suvremenom čovjeku. To je poziv koji se protivi mentalitetu oholosti i samodostatnosti. Za služenje je potrebna poniznost, solidarnost i odgovornost. Krist nas činom pranja nogu poziva da nadvladamo želju za vlašću, moći i slavom te da poput Njega ‘peremo noge’ svojim bližnjima“.

Istaknuvši kako se Kristovo predanje i darivanje pod prilikama kruha i vina događa u sklopu židovske Pashe, mons. Barišić je rekao: „Kristovo tijelo i krv nas oslobađaju iz ropstva grijeha i vode prema Obećanoj zemlji. On je Jaganjac koji nam otvara život u punini i dovodi nas do ostvarenja naše povijesti. Zbog toga je Njegovo darivanje za ljude najvažniji događaj za život svijeta“.

„Gospodin nas nije napustio. On je trajno nazočan među nama. Mi ga susrećemo na svakoj svetoj misi. Iako Njegova prisutnost ostaje tajna naše vjere, pozvani smo Mu donositi svoje poteškoće i radosti. Naše dvorane Posljednje večere, crkve, trebamo obogatiti kruhom i vinom koji su obilježeni ljubavlju za druge te zahvalom za žrtvu Gospodinove spasonosne ljubavi“, zaključio je Nadbiskup.

Napomenimo kako zbog trenutačne epidemiološke situacije ove godine nije bilo tradicionalnog obreda pranja nogu.

dp/SMN

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here