Monday, September 20, 2021
HomePremium SadržajMišetić: Republika Srpska želi ocrniti hrvatske vojne operacije

Mišetić: Republika Srpska želi ocrniti hrvatske vojne operacije

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je u Haagu branio generala Antu Gotovinu za Dnevnik Nove TV govorio o zahtjevu iz BiH za ratne zapovjednike Bljeska.

BiH traži od Hrvatske procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratne zločine tijekom Bljeska.

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je u Haagu branio generala Antu Gotovinu za Dnevnik Nove TV govorio o zahtjevu iz BiH za ratne zapovjednike Bljeska.

BiH traži od Hrvatske procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratne zločine tijekom Bljeska.

Mišetić je rekao da zapovjednici nemaju veliki razlog za zabrinutost. Objašnjava da je haško tužiteljstvo još prije 15 godina istražilo akciju Bljesak te su odlučili ne podizati optužnicu. Tada su ispitali i najviše zapovjednike Hrvatske vojske i policije, uključujući generala Markača i druge i zaključili su da nema dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka.

Odvjetnik pretpostavlja da je Republika Srpska ponovo zatražila pokretanje istrage jer imaju politizirane kaznene prijave, a tužiteljstvo BiH po službenoj dužnosti mora postupati po tim kaznenim prijavama. Dodaje da tužiteljstvo BiH ne želi ili ne može pokrenuti kazneni postupak unutar zemlje jer je operacija Bljesak izvedena isključivo na teritoriju Hrvatske, pa su napravili jedino moguće u ovoj situaciji proslijedili predmet da hrvatsko tužiteljstvo postupa dalje.

Predsjednik Milanović je rekao kako je riječ o političkom, a ne pravosudnom pitanju. Odvjetnik Mišetić kaže da je predsjednik ima pristup informacijama koje on nema, pa ne može spekulirati koji su motivi tužiteljstva BiH. No naglašava da je činjenica da su ovo pitanje pokrenuli usred otvorenih pitanja između Hrvatske i BiH, pa se ovom potezu daje politički naboj.

Naglasio je da ovaj postupak sigurno u cilju ima ocrniti operacije Bljesak i Oluju, ali za to nema ni činjenični ni pravni temelj i dodaje da će svaka istraga sigurno doći do istog zaključka.

Odvjetnik je komentirao kako formalno nijedan kazneni postupak ne može dovesti u pitanje legitimitet vojne akcije zato što sudovi ne mogu pokretati legalnost same akcije. Dodao je da to nije imao ni Haški sud, a nemaju ni sudovi Hrvatske, BiH… Ali naglašava da moramo razdvojiti formalnopravno i činjenično.

– Činjenično je da će u očima publike i međunarodne zajednice, ako osudite jedan cijeli državni vrh za jednu akciju, onda se smatra da je ta akcija bila zločinačka, bez obzira što je netko imao pravo pokrenuti tu akciju, ali ako ste imali namjeru u toj akciji činiti zločine ili etničko čišćenje onda će se smatrati da je to zločinačka akcija.

Nastavlja da je onda očekivano da država neće slaviti tu akciju.

Prema tome, zaključuje, ovakav postupak Republike Srpske ima u cilju ocrniti Bljesak i Oluju, ali da za to ne postoje pravni ni činjenični temelji, a i svaka istraga će to pokazati.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments