HomeKolumnaMisli Dida Andrijice (26): I have a dream! Sanjo sam da sam...

Misli Dida Andrijice (26): I have a dream! Sanjo sam da sam izbornik “desnice”.

Zdravi bili dico moja!

Pita mene Ante Kobilinin nekidan šta ću pisat ove ture? Šta ja znan, odgovorijo san, vidit ću. Kaže pametni Ante: štaš gledat, kad neznaš štaš pisat, samo proćiriš anamo u srba, i eto matrijala kliko oćeš! I je pametan! Sunjiman nikad čovik nemere bit brez teme. Svako malo nekakav cirkus. Eno opet oni klenpo na daljinski, oni vulin nešto prdeka. I jopet se je od nas očeša. A oni nesritni vučić daje ultimatum Nato paktu???!!! On!

Mogu mislit kako su se ovi iz Nato pakta usrali. Sve viču; bište noge,usraće vas guzica! Dovukli dolikarec one lazare, čudesa, tenkove, lete avijonin, svi se nabrusili, on daje ultimatume i šta? Ništa dico moja!

Meni samo nije jasan taj narod u srbiji koji ne vidi da ji vučić guzicon za nos vuče. Kakvo Kosovo? Nema srpskoga Kosova! I nije Kosovo srbija! I neće ni bit. Moglo bi jin se samo dogodit, ako bi pomanitali i udarili na Kosovo, da jin jopet nato avijoni zazvižde oko glavuša.

Ali lako je meni brte za njizi. Iman ja i svoji muka. Neku noć san se vas u znoju probudijo. U po noći. Ima san van, dico moja noćnu moru! I ne bilo kakvu! Bože te uščuvaj! Kažen van da san se u znoju probudija.

Vako je to bilo: Lipo san u neka doba oša spavat, Baba ošla ranije. Ja se uvuka u krevet, i zaspa ko dite. Kad unda u neka doba počnen sanjat; Ko biva, ova naša politika se više ne vodi ko prava politika u Saboru, birtijan, po vrizerskin salonin i u avto mehaničara, nego su van to ko nogometni klubovi.

Pa svak ima svoj klub, i oni igraju utakmice. I ko pobjedi pobjedijo je, i njegova je vlast. Igra se, rećemo ko svjecko prvenstvo. Imaš grupe, pa igraš kroz grupu, pa ako prođeš ugrupu iđeš dalje i tako do finala. Samo kako je u nas puno stranaka, tako mi imamo i puno grupa.

I tako, Adezej ima svoju ekipu, sdpej svoju, mostovci svoju, srbi svoju, ali se oni natječu mimo pravila, pa u finalu se priključuju ekipi koja ji oće i tako dalje.

A mene, rano moja zapalo bit izbornik Desnice! Muko moja!

Sanjan ja tako, ko doša san na trening, a oni svi u svlačionici, i svak u drukčijoj majici. Niko sunikin ne govori. Vidin ja ovo neće bit dobro. A za tri dana igramo prvu utakmicu protiv liberala i hnsa.

Dobro, mislin se ja, oni liberala i haenesovaca imade malo, oni će jedvo skupit igrača za prvi jedanest, ali se moramo pazit. Jerbo nji je malo, ali svaki zna driblat i prić čovika, privarit ili beka ili golmana. Tako da triba bit oprezan.

I izveden ti ja njizi, ove moje desničare na teren, da počnu trenirat. A kad tamo svak nosi svoju loptu. Pitan ja šta rade, a oni odgovaraju; neću ja igrat s njiovon lopton, moja je bolje napunpana.

Drugi viče da mu se ne sviđa boja tuđe lopte. Treći da je njegova baš lipo okrugla, a da su druge conkulaste…

Tako van ja dico moja izgubin po treninga, dok jin nisan objasnijo da se mora igrat s jednon lopton, da su takva pravila, i da nemere na utakmici svaki igrač imat svoju loptu i šutat je di god oće, jerbo će nas izbacit iz natjecanja. I ionako nismo odavno prošli grupu.

Aj nekako oni usvojili to da moraju igrat sa jednon lopton, ali sad niko nikome ne dodaje. Ko jami loptu, trče ko neslan ovan i ne da je nikomu. I svi viču da ovi drugi i nako neznaju igrat, i da šteta njiman i dodavat. Nekako ji uvjerin da moraju dodavat jedan drugomu, da moraju timski igrat, i nakon nekoga vrimena, počeli oni dodavat loptu izmeđuse.

Ali ne lezi đavle! Nije tute kraj problemu. Čin je neko u prilici za dat gol, neće mu dodaju loptu. Vidin ja, draže jin je da se neda gol, nego da ga da neko drugi.

Vičen ja na njizi, grlo san ispara, ali džaba. Zato i ne moremo proć grupu, suradnje nema, a gol moremo dat samo ako ga ovi sami sebi zabiju.

I za đavla ja govorin da moramo uć u šesnestinu finala, jer je unda par naši u Saboru. Nije ji briga. Ako oni nisu glavni igrači, undak ji ne zanima ni ekipa. Ali moran reć, u tome su složni. Jedino di svi isto misle, i izgledaju jedinstveni je to, da misle da su oni najbolji i jedini ispravni i da ovi drugi nevaljadu.

I dođe vrime da moran izabrat ekipu za utakmicu. I šta ću, moran! I undak ja na temelju svega viđenoga, a u nedostatku pravi igrača za prava mista izaberen vako:

Na golu Đapić, ima utakmica u nogan, zna skakat u svaku stranu, a i Bogufala ima ga komad, pa šta ne obrani, morebit da ga pogodi srićon.

Bekovski par Starčević i Keleminac. Nji dvojica letaju, brzi su, i ako šta znadu, znadu udarat. Je istina je da pokadikad udare i svoga igrača, ali u nedostatku bolji bekova…

Stoperi. E tute san se dugo mislijo. Ali undak san stavijo Hasanbegovića i Ilčića. Oni izgledaju nezainteresirano, ali kad lopta dođe blizu njizi, jame je i ne daju nikome. Prija će je ispucat u aut, nego dodat. A to mi i triba na stoperskin pozicijan.

Dva zadnja vezna su Čorić i Radić. Oni su poznati u otimanju i preuzimanju. Lopte dakako, da nebi štogod krivo pomislili.

Prednji vezni je Škoro. On šta sveže nemere ni đava razvezat. Nije baš sklon razigravanju suigrača, ali ako ga jedan naljuti on će dodavat drugomu, pa ako se potrefi da je taj drugi napadač, ko sritniji od nas.

Na livo krilo san metnijo Zekanovića. On ionako trče ko muva brez glave, ali ako ga još naučimo ubacivat loptu u šesnesterac, moga bi bit upotrebljiv.

Na desnomu krilu je Augustinović. Mal, brz prodoran, nepoznat široj javnosti, moga bi bit naš đžoker.

A u vrvu napada je Sačić. Ako mu ovi štogod dodaju, on bi moga i koji gol dat. Neumoran je, stalno trče, pokadikad i brezveze, ali se trudi.

Eto dico moja. Uznojija san se dok san se smislija. A da su mi rećemo dostupni igrači koji su ispali iz momčadi, ko šta je Tadić, Srb, Granić i još poneki di bi nan kraj bijo. Ali šta je tu je.

Budu li igrali s jednon lopton, i budu li se tili dodavat, moguće da koju utakmicu i pobjedimo.

Zamjene van nisan pisa, jerbo ji ni ja neznan. I unda san se probudijo,vas u znoju, pogleda sliku našega Isusa na zidu i zafalijo mu šta je to bijo samo san. Jerbo te rogove u vrići u jednu ekipu nemere niko spojit! Na našu žalost!

Zdravi bili!
Vaš did Andrijica

Foto: privatni album

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments