Međunarodni festival mladih – Mladifest okupit će i ove godine u Međugorju od 26. do 30. srpnja mlade iz cijeloga svijeta, a program će se simultano prevoditi na 18 svjetskih jezika.

Ove se godine taj godišnji susret katoličke mladeži održava nešto ranije nego inače pod geslom “Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49) zbog Svjetskog susreta mladih u Lisabonu, na kojem će sudjelovati i papa Franjo, a koji se održava u prvim danima kolovoza, kako bi mladi hodočasnici mogli sudjelovati na oba događaja.

“Očekujemo veliki broj mladih iz cijeloga svijeta. Koliko znamo, puno ih se prijavilo te će i ove godine na Mladifestu biti mnoštvo vjernika”, kazali se Feni iz Ureda za informacije u Međugorju. Dodaju kako program započinje krunicom i misom 26. srpnja u 18 sati, a završava misom na brdu Križevac 30. srpnja u 5 sati. Napominju i kako im je najvažnije da mladima ponude dobar vjerski sadržaj: sakramente, kateheze, svjedočanstva, molitvu, pjesmu…

“Svake godine nam je iznenađenje iz kojih zemalja mladi dolaze. Gotovo je pravilo da svake godine budu mladi iz neke zemlje prvi put. Tako će biti i ove godine jer već imamo neke prijave. Prošle godine je bilo zastupljeno 70 zemalja. Vidjet ćemo koliko će ih biti ove godine, a to ćemo znati nakon registracije prvi dan”, ističu iz spomenutog ureda.

Rekli su i kako u Međugorju uvijek ima hodočasnika, ali oni hodočasnici koji dolaze na Mladifest, oni dolaze na dan otvorenja ili koji dan ranije tako da zapravo za vrijeme Mladifesta bude najveći broj hodočasnika. Što se tiče samog programa, naglašavaju kako je on isti kao i ranijih godina.

“Ujutro je molitva i kateheza, zatim slijede svjedočanstva do podne. Onda odmor do 16 sati kada nastavljamo sa svjedočanstvima. U 18 sati je molitva krunice, u 19 euharistija, nakon euharistije (ovisno o danima) klanjanje, molitva pred križem, procesija s Gospinim kipom…” , navode iz Ureda za informacije iz kojega se nadaju da će se Mladifest ove godine prevoditi na 18 jezika.

Mladifest se od 1989. godine održava redovno, a na njemu sudjeluje više od 50 tisuća mladih i oko 500 svećenika iz cijeloga svijeta. Sam susret posjetiteljima nudi duhovni odmor uz molitvu, različita svjedočanstva, procesije, molitvu krunice, svete mise, pjesme, klanjanje, koncerte, plesove i nastupe zbora i orkestra sastavljenoga kako od domaćih, tako i stranih -glazbenika.

bljesak.info