Foto: Screnshot

Mostovac Branimir Pervan oštro je kritizirao agenciju Ipsos Plus koja provodi istraživanje javnog mnijenja.

“Zvoni neki dan mobitel, kad ono s druge strane ljubazna agentica Ipsos Puls agencije. Na moj odgovor kako bih da su sutra izbori glasao za Most, ona usput domeće kako joj je zanimljivo da joj upravo Most često ljudi daju kao odgovor u zadnje vrijeme.

Fast forward danas. Notorni Ipsos o komu je sve nažalost rekao Željko Kerum pa neću ponavljati, kaže da je Most na 6.6% nacionalne podrške i to nakon što je Nikola spektakularno odradio dva gostovanja (Nedjeljom u 2 i Bujica), te nakon općenito i unatoč blagdanima udarnog mjeseca. S druge strane aferama nikad opterećeniji HDZ kojega njihove vlastite interne ankete smještaju na otprilike 23% nacionalne podrške prema Crodemoskopu je na nestvarnih 29.1%.

Ovo je školski primjer korištenja anketa za krojenje, a ne za ispitivanje javnog mnijenja. Tko u ovo pored zdravog razuma može povjerovati, pravo mu budi ostane li HDZ na vlasti”, napisao je član Glavnog odbora Mosta Branimir Pervan.

Podsjetimo, Dnevnik Nove TV je prije dva dana objavio prvo ovogodišnje redovno istraživanje Crobarometar. HDZ je i dalje uvjerljivo na prvom mjestu, s podrškom 29 posto ispitanika, što je blagi rast u odnosu na prethodni mjesec.

Daleko iza je SDP, koji je doduše također u pozitivnom trendu sa 13,5 posto podrške.

Izrazito je gusta utrka za treće mjesto – trenutno ga drži Domovinski pokret sa 7,6 posto podrške, ali i negativnim trendom u odnosu na prethodni mjesec. MOŽEMO i Most dijeli jedna decimala, i kreću se oko 6,6 odnosno 6,5 posto podrške.

Sve ostale stranke ne da ne prolaze prag od 5 posto, nego im podrška ostaje ispod 3 posto ispitanika. Neodlučnih – a koji planiraju na izbore – i dalje je u nevjerojatno visokom broju, više od 18 posto.

Na izbore bi u ovom trenutku vjerojatno ili sigurno izašlo 68 posto naših ispitanika, negativan odgovor daje 27 posto, a ne zna njih 5 posto.

Opći dojam o smjeru u kojem ide Republika Hrvatska i dalje je mahom negativan, gotovo 70 posto ispitanih tako misli. Da Hrvatska ide u dobrom smjeru kaže 21 posto ispitanih, ne zna čak 10 posto.

I podrška svemu što radi Vlada nije visoka, dapače, 65 posto ispitanih ne podržava Vladu u njezinim naporima, a 26 posto podržava. I ovdje visok postotak onih koji nemaju stav, 9 posto.

Nešto bolje prolazi predsjednik Republike, iako i o njegovu radu građani imaju mahom negativan stav: 53 posto ga podržava, 38 posto ne, a stav nema 9 posto ispitanih.

Kada je u pitanju dojam o političarima, najviše ispitanih pozitivno reagira na predsjednika Milanovića, 48 posto. Drugi je Božo Petrov, njega kao pozitivca vidi 38 posto ispitanih.

Slijedi Ivan Penava s 33, a Dalija Orešković i Andrej Plenković dijele zajedničku poziciju sa 32 posto pozitivnog doživljaja.

Na vrhu liste negativaca je i ovog mjeseca Milorad Pupovac, a na drugom mjestu Andrej Plenković koji kod čak 60 posto ispitanih izaziva negativne asocijacije.

Treći je Gordan Jandroković, i to za dlaku ispred Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića: Jandroković negativno djeluje na 55, Hasanbegović i Zekanović na 54 posto ispitanih.

Usporedimo li negativni i pozitivni omjer, u plusu je samo Zoran Milanović, i to za 4 postotna boda. Božo Petrov je u laganom minusu od 3 postotna boda.

Malo je više ispod nule Karolina Vidović Krišto, a krug političara sa jednoznamenkastim neto omjerom završava Dalija Orešković.