Može li se točiti gorivo dok je motor automobila upaljen?

0
Foto: Dugopolje.org

Dok su vani niske ili jako visoke temperature, mnogi od nas najradije bi ostali sjediti u automobilu dok se toči gorivo, ali to možda nije najmudrija odluka.

Točiti gorivo u automobil dok radi motor vozila se ne preporučuje.Iako nije previše vjerojatno da će doći do požara, moglo bi doći do paljenja plinskih para, ako one dođu u dodir sa statičkim elektricitetom.

Ako se pare zapale, moglo bi doći do eksplozije, piše Jutarnji list.Na pitanje može li takva praksa oštetiti motor automobila odgovor je da to nije previše vjerojatno. Ali samo zato što ne oštećuje vozilo ne znači da neće uzrokovati nikakve probleme.

Mogla bi se upaliti lampica za provjeru rada motora jer automobili su dizajnirani tako da reagiraju i na najmanje propuštanje benzinske pare iz spreminka, vodova i motora.Osim isključivanja motora vozila, postoje i druge sigurnosne mjere koje možete poduzeti tijekom točenja goriva.

Nikada ne pušite, jasno je i zašto, te nikad ne telefonirajte na mobitela jer i takva praksa teoretski može stvoriti statički elektricitet.

Ivica R