Muškarac koji je ošamario francuskog predsjednika Macrona dobio četiri mjeseca zatvora

1
Macron dobio šamar
Macron dobio šamar

Tužiteljstvo u Valenceu na jugoistoku Francuske zatražilo je kaznu od 18 mjeseci zatvora Damienu Tarelu, koji je priznao da je dva dana prije ošamario francuskog predsjednika Emmanuela Macrona tijekom njegova posjeta departmanu Drôme.

Tarele je na kraju ipak kažnjen sa četiri mjeseca zatvora nakon što je priznao da je ošamario francuskog predsjednika Macrona, javlja BBC. Na sudu je rekao da je taj čin bio impulzivan, no tužiteljstvo ističe da se radilo o namjernom nasilju.

Ta pljuska, “sasvim nedopustiva”, “namjerno je nasilje”, rekao je predstavnik ministarstva.

Njegova četveromjesečna zatvorska kazna će započeti odmah, no ostatak kazne će stupiti na snagu samo u slučaju da počini novo kazneno djelo.

Tarel je optužen za napad na javnog dužnosnika za što je mmogao dobiti maksimalno tri godine zatvora i kaznu od 45.000 eura.

Napad na Macrona šokirao je Francusku i osudile su ga sve političke stranke.

Macron je kazao da je to bio izolirani incident te da su nasilje i mržnja prijetnja demokraciji.

Tarel je priznao da je ošamario Macrona, ali je rekao da to nije unaprijed planirao.

Nezaposleni 28-godišnjak rekao je tijekom ispitivanja da je bio blizak s protuvladinim “žutim prslucima”, prosvjednim pokretom koji je poljuljao Macronovo predsjedništvo, te da ima ultradesničarska politička uvjerenja.

Macron je bio u posjetu Drômeu kako bi vidio ‘kako zemlja diše’ nakon pandemije, manje od godinu dana prije sljedećih predsjedničkih izbora.

Tarelovi poznanici su rekli da on nije problematičan.

Tužitelj je kazao da nije član nikakve političke ni militantne skupine.

Tarel je uhićen zajedno s još jednim muškarcem iz svog rodnog grada Saint-Valliera. Policija je pronašla oružje, primjerak Hitlerove knjige “Mein Kampf” i crvenu zastavu – međunarodni simbol komunističkog pokreta, u stanu drugog muškarca, kazao je tužitelj Alex Perrin.

Drugi muškarac bit će optužen za ilegalno posjedovanje oružja.

Foto: screenshot

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here