20/06/21

Na Mirogoju položeni vijenci za žrtve Križnog puta, biskup Bogdan: Bio je to strašan pokolj vojnika i civila

Must Read

U povodu 76. godišnjice bleiburške tragedije i Križnog puta, na zagrebačkom Mirogoju vijence su položili izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s Gordanom Jandrokovićem, te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao izaslanik predsjednika Vlade.

U nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Danijela Glunčića održana je molitva i položeni su vijenci i na Lojbaškom polju kod Bleiburga, javlja HRT.

– I ove godine smo okupljeni u molitvi za žrtve stradanja II. svjetskog rata, poglavito za žrtve poraća u našoj domovini i drugim susjednim državama. Ovo je dan kad bismo najradije šutjeli i molili, rekao je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, na Mirogoju.

Kako izvještava Informativna katolička agencija (IKA), mons. Bogdan je naglasio da hrvatski narod, među mnogim narodima koji komemoriraju ovu obljetnicu, oživljava povijesnu memoriju o značenju koje je za njega imao svibanj 1945.

– Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode. To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika. Bleiburg i Križni put duboka su i nezacijeljena rana… Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi. U ovoj 76. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim žrtvama: u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo dvadeseto stoljeće, rekao je biskup Bogdan istaknuvši da žrtve Bleiburga i križnoga puta dugo nisu imali pravo na javni spomen i znamen svojoj domovini.

– Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka, stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek su i posvuda teški zločini pred Bogom i pred ljudima. Mi danas molimo za vječni mir svih žrtava, naveo je mons. Bogdan.


dm/Foto: screenshot

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Od 2022. crna kutija obvezna u svim novim automobilima u EU

Iako je posljednjih godina, ponajprije kao posljedica sve rigoroznijeg kažnjavanja, zabilježen trend smanjenja broja prometnih nesreća pa i poginulih...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img