Foto: Snimka zaslona HV

Portal Morski.hr objavio je da je na Mljet u srijedu stigao desantni brod minopolagač Krka i na otok, prema tvrdnjama mještana, dostavio poprilično vojne opreme i osoblja.

Na ovom otoku nalazi se radarska postaja, a kako Morski.hr doznaje od izvora bliskog Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH), ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a rijetko vojnim brodovima.

“Radi se o sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na ‘kraljevima’ (op.a. raketne topovnjače Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV.), a može ih se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala”, kaže izvor za Morski.

Poslali su upit MORH-u, ali zasad nema odgovora.

Što je stiglo na Mljet?

RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu “ispali i zaboravi”, sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja, piše Morski.

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna obalna lansera.

Nova inačica RBS-a odlikuje se vrlo dobrim karakteristikama penetracije preko protivničke obrane primjenom stealth tehnologije, ali i čitavog niza iznenadnih manevara na niskim putanjama u završnoj fazi leta. 

Napad se može izvesti s više projektila iz različitih smjerova uz programiranje vremena dolaska, tako da svi stignu istodobno do cilja što protivnika stavlja pred gotovo nerješive probleme. Svaki RBS 15 Mk3 pakiran je u poseban kontejner koji služi i kao lanser i kao zaštita od utjecaja okoline za vrijeme čitavog životnog ciklusa, piše Morski.

Ivica R.