Naftni stručnjak: “MOL je džaba krečio preko VL i mađarona. Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu”

0

Mol džaba krečio preko madjarona i VL. Ustavni sud odbio Sanaderu tužbu na presudu za aferu Ina-MOL: Ostaje mu još samo Strasbourg”, napisao je u četvrtak na svom Twitter profilu energetski stručnjak i naftni konzultant Jasminko Umićević

Naime, Ustavni sud je odbio Sanaderu tužbu na presudu za aferu Ina-MOL. Sanaderu tako ostaje još samo Strasbourg.

Presuda u slučaju Ina-MOL, kojom je bivši premijer Ivo Sanader osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita i prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, iz “drugog pokušaja” prošla je na Ustavnom sudu.Ustavni sud je odbacio Sanaderovu ustavnu tužbu kojom je tražio ukidanje presude zagrebačkoga Županijskoga suda u kojoj ga je vijeće, pod predsjedanjem Maje Štampar Stipić, u ponovljenome suđenju ponovno proglasilo krivim.Ivo Sanader već je jednom pravomoćno bio osuđen u ovome slučaju, no tu je presudu – koju je donio sudac Ivan Turudić u ljeto 2015. godine – Ustavni sud bio ukinuo te naložio da se Sanaderu ponovno sudi. Nakon ovoga, Sanaderu sada preostaje samo tužba Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Ova odluka Ustavnoga posredno pokazuje da su sve hrvatske institucije, i sudske, ali i Ustavni sud, potvrdile stav kako su izmjene međudioničarskoga ugovora iz 2009. posljedica koruptivnih radnji.Jutarnji list špiše da u odluci Ustavnoga suda ne spominje tužba drugoosuđenoga, predsjednika Uprave mađarskoga MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija, koji je istom presudom, a zbog davanja mita Sanaderu, osuđen na dvije godine zatvora.Iz toga bi se, kažu, dalo zaključiti da je Ustavni sud Hernadijevu tužbu odlučio tretirati kao zaseban slučaj.

Anita M.