13 C
Split

Najčešće greške koje radimo prilikom prženja hrane

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
Zagovornici zdravog načina života reći će da je već greška samo duboko prženje, ali ako ne možete odoljeti ukusnim i sočnim zalogajima hrskave korice, ovih sedam grešaka kod pripreme morate izbjegavati

Prženje na previsokoj temperaturi

Za savršeno hrskav komad pohane piletine temperatura ulja mora biti između 160 i 200 stupnjeva Celzijusa. Pržite li na višoj temperaturi, hrana će se u boljem slučaju prebrzo peći i isušiti, a u gorem slučaju unutrašnjost će ostati nedovoljno pržena dok će izvana izgorjeti.

Prženje na preniskoj temperaturi

Ni preniska temperatura nije poželjna kod prženja jer ćete umjesto ukusnog hrskavog zalogaja dobiti gnjecavu podgrijanu masu. Ako najbolje rezultate na vlastitom štednjaku postižete s regulatorom zakrenutim na tri, ne znači da će situacija biti ista i na štednjaku u apartmanu u kojem ljetujete. Za zajamčeno dobro prženje, nabavite termometar, po mogućnosti s kvačicom s kojom ga pričvrstite na rub tave.

Upotreba pogrešnog ulja

Za prženje treba birati ulja s visokim točkama dimljenja jer podnose više temperature na kojima i hranjive tvari u njima ostaju nepromijenjene. Svinjska mast ima visoku točku dimljenja i odlična je za prženje, a ako vam je njezin miris prejak, najbolji izbor je ulje uljane repice.

Prženje prevelike količine odjednom

Možda vam izgleda da ćete time ubrzati pripremu veće količine hrane, ali pretrpavanje tave jedna je od većih grešaka. Za pravilno i ravnomjerno prženje, kao i za prekretanje, morate ostaviti slobodan prostor i razmake između komada hrane, pa stoga radije pržite u nekoliko serija s manjom količinom.

Preveliki komadi koje pržimo

Postoji jako dobar razlog zašto je lakše pogriješiti s prženjem zagrebačkog odreska nego pomfrita – krumpir srezan za pomfrit idealne je veličine. Rezanjem na manje komade nećete samo skratiti vrijeme prženja, nego će hrana biti i ravnomjernije pržena.

Niste zamiješali pravo tijesto za pohanje

Što god pohali, unutrašnjost će teško dobro ispasti ako tijesto u koje ste ga uvaljali niste dobro zamijesili. Kad dodate sve začine brašnu i jajima, temeljito umutite kako bi smjesa bila jednolična i prozračna.

Korištenje ostatka ulja od prethodnih prženja

Vjerojatno vam se čini ekonomičnim ponovno upotrijebiti ulje preostalo od prethodnih prženja, ali isplativije ga je odbaciti. Korištenjem ostataka ne samo da ćete uništiti okus i hranu učiniti masnijom, već ćete povećati i rizik od zapaljenja masnoće. Pregoreno ulje ima nižu točku paljenja zbog čega se plamen s plinskog plamenika uz malo nepažnje lakše prebaci u tavu. (tportal)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Flauder: Da HDZ na listu stavi rolu WC papira, dobila bi 10 posto glasova

Goran Flauder, novinar iz Osijeka, analizirao je u Newsroomu sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka na N1 televiziji, ali i političku situaciju...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img