Robotska letjelica NASA-e InSight zabilježila je potres na Marsu, što je prvi put da je seizmološko podrhtavanje zabilježno na drugom planetu, izvijestio je Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Kaliforniji.

To se dogodilo gotovo pet mjeseci nakon što je InSight, prva svemirska letjelica posebno dizajnirana za proučavanje duboke unutrašnjosti dalekog svijeta, sletio na površinu Marsa kako bi počeo svoju dvogodišnju seizmološku misiju na Crvenom planetu.

Blago podrhtavanje, za koje su znanstvenici laboratorija JPL rekli da je vjerojatno riječ o potresu, imalo je magnitudu 2,5 i zabilježeno je 6. travnja.

Znanstvenici još uvijek analiziraju podatke o ovom, kao i o tri još slabija seizmička signala koja su zabilježili.

– Visoka frekvencija i široki pojas nalikuju zemaljskim potresima. Zato smo uvjereni da je to “marsotres”, rekao je francuski znanstvenik Philippe Lognonne, profesor geofizike i planetarnih znanosti sa sveučilišta Paris Diderot u Francuskoj koji je zadužen za ovaj eksperiment.

Francuski seizmometar postavljen je na površinu Marsa u prosincu, nekoliko tjedana nakon slijetanja InSighta, prenosi HRT.