Foto: Pixabay

Splitsko-dalmatinska županije ovog utorka donijela je posebne mjere vezane za korona virus.

Iako naša županija još nema niti jedan pozitivan slučaj zarazom korona virusom, Stožer civilne zaštite SDŽ donio je odluku o zabrani organiziranja događanja na kojima bi prisustvovalo tisuću ili više ljudi. Preciznije, organizator takvog događaja mora zatražiti i dobit odobrenje Stožera ili županijskog nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Dodatna priprema je i u infrastrukturi koja je pripremna za eventualne oboljele od korona virusa. Tako je u KBC Split već spremna izolacijska prostorija s nekoliko kreveta. Županija u suradnji s MORH-om priprema i jedan hotelski smještaj na području grada Splita koji bi služio kao karantena ukoliko izbije epidemija u našoj županiji.

Hrvatska trenutno ima 13 potvrđenih slučajeva korona virusa

Na području cijele države od ponedjeljka ima potvrđenih ukupno 13 slučajeva zareze korona virusom. Najnoviji slučaj je mlađeg muškarca iz Pule koji je bio na radu u Italiji. On je smješten u izolacijsku prostoriju u pulskoj općoj bolnici. Slične simptome pokazuje i njegov kolega koji je također na promatranju.

Od ostalih 12 oboljelih 3 su u Zagrebu, 5 u Rijeci i 4 u Varaždinu. U Hrvatskoj je 4737 ljudi pod nekom vrstom zdravstvenog nadzora.

Od danas na snazi nove mjere

Od utorka na snazi su nove mjere u borbi protiv korona virusa. Posebno se ističu mjere ulaska i izlaska iz države.

Opseg preporučenih mjera u tri kategorije:

1. Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja
Kina: provincija Hubei, uključujući grad Wuhan.
Italija: Lombardija i provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen,
Njemačka: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia
Južna Koreja: grad Daegu i provincija Cheongdo
Iran
bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana

2. Svi hrvatski i strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja:
Kina (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera)
Južna Koreja (osim područja obuhvaćenih 1. kategorijom mjera)
Italija: pokrajine Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna, Južni Tirol, Marche
Hong Kong
Japan
Singapur
dobiti će rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana

3. Preporučuje se svim građanima da razmotre odgodu putovanja koja nisu nužna u sve države i regije koje su u većoj mjeri zahvaćene novim koronavirusom.

Mjere za organiziranje skupova

1. Preporučuje se do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi.

2. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju jasno istaknute upute.
Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima
Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i izbjegavaju bliži socijalni kontakt

Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5oC) da ne dolaze na manifestacije
Prije početka manifestacije dobiti suglasnost županijskog stožera civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute

Preporuča se prijevoznicima da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa, Plovanija i Kaštel.

Vozači kamiona koji voze na dnevnoj bazi u zahvaćena područja koronavirusom po dolasku u Republiku Hrvatsku moraju biti u samoizolaciji do odlaska na sljedeći prijevoz te po povratku ponovno su dužni podvrgnuti se samoizolaciji.

Slijedom navedenog, preporuča se svim prijevoznicima i drugim gospodarskim subjektima, da ne odlaze u tu zemlju kako ne bi bili izloženi ograničenjima u prometu. Ako odlazak ne mogu odgoditi, važno je napomenuti da su poslodavci, osobito poslodavci u djelatnosti prijevoza, dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih gelova i sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila.

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa, stoji u priopćenju Stožera.