NEUGODNJAK U OSIJEKU: Umjesto ponude dijeljenih bicikala vrtio se – pornić

0
(Foto: Screenshot CRNAKRONIKA HR)

Iako je šteta učinjena, i hakeri se znaju našaliti! Žensko stenjanje počelo je u subotu oko 18 sati, a čulo se u svim dijelovima Osijeka gdje se nalaze gradski dijeljeni bicikli. Objava je ubrzo, zahvaljujući društvenim mrežama, postala viralna za tisuće ljudi, te naravno neprijeporni hit. Troje mladih tako je, šećući Županijskom ulicom, naišlo na stenjući display sustava eMobilnost, prekoputa konkatedrale, u središtu grada, i u nevjerici gledalo – tvrdi pornić!


Gradski prijevoz putnika potom je dobio nekoliko poziva o istome “problemu” i u Višnjevcu, Bosutskom naselju, na Vijencu Petrove gore, u “Žutom naselju” u Retfali, na Sjenjaku, u Donjem gradu… Odmah je bilo jasno kako je riječ o napadu hakera, što je potvrdio i direktor GPP-a Dejan Rusmirović. “GPP je bio pod hakerskim napadom kojim su obuhvaćeni službena web-stranica, sustav videonadzora i oglasni prostori uz nadstrešnice iz sustava dijeljenih bicikala. .

Sukladno sa službenom procedurom u ovakvim situacijama, GPP je napad na web-stranicu prijavio hosting provideru, u čijoj je nadležnosti daljnja komunikacija s nadležnim institucijama, a napad na sustav videonadzora i oglasni prostor uz nadstrešnice iz sustava dijeljenih bicikala prijavljen je nadležnoj policijskoj postaji. Molimo korisnike i sugrađane za strpljenje i razumijevanje, uz ispriku za neprimjereni sadržaj prouzročen hakerskim napadom”, poručili su iz GPP-a. Pornić je uglavnom izazvao smijeh prolaznika, a neki su počeli i zviždati i uz osmijeh negodovati kada su se ekrani, na svim infostupovima u Osijeku, zacrnjeli. Bio je dovoljan jedan “klik” iz centrale tvrtke koja upravlja sustavom dijeljenih bicikala da se ukloni nezgodne porniće što su se vrtjeli. Kolika je nanesena ovim hakerskim napadom, tek se treba utvrditi.

Ekrani su bili ugašeni i u nedjelju, što znači da je borba protiv hakera trajala, ili se pak čeka radni tjedan da se svi ti virusi maknu, i da se na ekrane, umjesto ženske stražnjice, vrate bicikli. piše Sandra Lacić za Glas Slavonije

ISTI NAPADI HAKERA DILJEM SVIJETA

Policijska istraga tek treba utvrditi je li riječ o šaljivom napadu hakera ili su ucjenama, s obzirom na to da je napadnuta i web-stranica GPP-a, pokušali doći do novca. Inače, infostupovi su omiljena meta hakera diljem svijeta. Ove godine hakerskim virusom bilo je inficirano nekoliko velikih elkrana u pješačkoj zoni u njemačkom Frankfurtu. Naravno, vrtjeli su se pornići, pred očima tisuća ljudi. Isto se prošle godine zbilo i u Parizu, u postajama podzemne željeznice. Igra lovice hakera i kibernetičara se nastavlja.