Njemački list objavio tekst o “slomu dominacije Srbije”. Srbija: To je opasno

0
228
Foto: screenshot

NAKON teksta Muamera Bećirovića objavljenog 13. kolovoza u Berliner Zeitungu, isti list sada objavljuje i reakciju Saše Dinića, ministra savjetnika u veleposlanstvu Srbije u Berlinu, prenosi Deutsche Welle. On, između ostalog, piše:

“Uz svo dužno poštovanje slobode štampe i izražavanja, posebno za liberalne novine kao što je Berliner Zeitung, moram priznati da su izjave i zahtjevi u tom članku, koje se pozivaju na strategiju staru više od sto godina i koja je dovela do prvog velikog uništenja Europe u prošlom stoljeću, s milijunima žrtava, u meni samo izazvali strah i zabrinutost.”

Muamer Bećirović, istraživač povijesti diplomacije, kao i međunarodne politike, u svom tekstu je, naime, napisao da je “habsburška balkanska strategija” iz 1910. podrazumijevala sljedeće:

“Da bi se Beograd uravnotežio, Sarajevo je trebalo čvršće vezati za austrijski Zagreb. Trebalo je da te dvije zemlje zajedno okončaju srpske hegemonističke ideje i da osnaže austrijsku hegemoniju u regiji.” Prema Bećiroviću, “njemačka strategija za Balkan morala bi se zasnivati na toj povijesti, zato što se strateška situacija na Balkanu gotovo i nije promijenila za više od sto godina”.

Predstavnik veleposlanstva Srbije Saša Dinić sa svoje strane ocjenjuje da bi “stvaranje hrvatsko-bosanske protuteže radi trajnog uravnoteženja Srbije na Balkanu, kako autor predlaže, predstavljalo čistu prijetnju za regiju i njegovu stabilnost i osudilo na propast svaki napor da se regija ekonomski poveže. Takvo grupiranje ‘jedan protiv drugog’ je opasno.

Potrebna nam je suradnja ‘jedan s drugim'”, ukazuje Dinić i naglašava: “Prijedlozi autora također su protivni ciljevima i prioritetima Berlinskog procesa koji je pokrenut u Njemačkoj.”

Dinić: Njemačka može učini više za Zapadni Balkan

Bećirović je u svom tekstu naveo i da “jedina država koja bi mogla uvesti red na Balkanu i trajno osigurati svoje strateške interese u regiji je Njemačka. Ona je daleko najvažniji trgovinski partner Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a i geografski je udaljena svega nekoliko stotina kilometara”.

Njegova teza je da je “potrebna moć, njemačka moć, da se uvede red na Balkan. Sve ostalo je kratkoročno, srednjoročno i dugoročno osuđeno na propast”.

Dinić na to odgovara: “U jednom je autor u pravu: Njemačka može učiniti više za Zapadni Balkan. Također vjerujemo da Njemačka može preuzeti još važniju ulogu u regiji, tako što će tamo poticati ekonomsku suradnju, tako što će jasnom perspektivom za pristupanje podržati europske integracije, a pored toga, i tako što će odnose u regiji i svoj angažman u njemu, poticati i provoditi u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom.”

“Stabilnost i suradnja u regiji Zapadnog Balkana”, zaključuje Dinić, “za Srbiju su od istog značaja kao što su stabilnost i suradnja u Europi za Nemačku. Srbija jest i ostat će pouzdan partner Njemačkoj. Tim partnerstvom može se postići više nego sankcijama, vojnicima, nemirima i nestabilnošću.”

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here