Unatoč nadama i mnogobrojnim prognozama – i nedjelja je donijela razočaranje svima željnima pogleda na vedro nebo u većini nizina sjeverne Hrvatske, gdje sunčani sati nisu zabilježeni gdjegod već peti dan u nizu. Naravno, i optimističnijim prognostičarima, među kojima sam i sam. Razlog je nedostatak južnog i jugozapadnog vjetra, koji je puhao u gorju, ali samo ponegdje i u nižem području, primjerice u Varaždinu, gdje je najviša temperatura zraka bila 7 °C – najviša u dosadašnjem prosincu. Najviše dvoznamenkaste vrijednosti u kopnenim su krajevima bile oko Ogulina, Slunja i Plitvičkih jezera, a najviše u Hrvatskoj – na dubrovačkome području i otocima srednjeg Jadrana, gdje je najviša temperatura zraka mjestimice bila čak i 19 °C. U Dubrovniku, primjerice, 18,5 °C, što je najviša do sada na dan 8. prosinca u povijesti mjerenja na toj postaji, od 1961. godine, te jedna od desetak najviših u godini poslije blagdana svetoga Nikole.

A novi će tjedan biti sve samo ne meteorološki dosadan. Razočarat će željne stabilnog vremena, a razveseliti one koji vole promjenljivo i raznoliko vrijeme. Kiše će gotovo posvuda biti u većinom najtopliji ponedjeljak i utorak, te ponovno u hladniji četvrtak i petak, i to obilnije na Jadranu i područjima uz njega, a najmanje će je pasti u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju. Snijega će od ponedjeljka navečer do utorka ujutro biti uglavnom u gorju, a tijekom četvrtka i petka moguć je i u nekim nizinama, većinom središnje Hrvatske.

Nakon juga i jugozapadnjaka u ponedjeljak, u utorak i srijedu će probleme u prometu na Jadranu stvarati jaka i olujna bura, a u četvrtak, te posebice petak – opet jugo.

Uz sve to, na promjene vremena osjetljiviji ljudima, i ne samo oni, jamačno će osjećati i većinom nepovoljne biometeorološke prilike, te česte promjene tlaka – nakon njegovog pada u utorak, u srijedu slijedi porast na vrijednosti ponegdje i više od 1020 hPa, pa zatim do petka još jači pad, vjerojatno i na ispod 990 hPa, a za vikend ponovno porast na 1015 hPa, gdjegod i više.

Ponedjeljak: južina, većinom i kiša, toplije

Promjenljive naoblake te povremene kiše bit će i u Dalmaciji, a kiša će biti češća u drugom dijelu dana. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 17 °C, u unutrašnjosti oko 12 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenljiva naoblaka i povremena kiša, te umjereno do jako jugo i južni vjetar i većinom umjereno valovito more.”

U nastavku tjedna promjenljivo…

“U noći na utorak te u utorak ujutro u višem gorju može biti susnježice i snijega. Zatim će oborine u kopnenom području postupno prestati, a u drugom dijelu dana će se sa zapada i postupno razvedriti, uz zahladnjenje. U srijedu će jutro biti hladno uz mraz i mjestimičnu maglu, a danju barem djelomice sunčano. Od četvrtka ponovno oborine, a malo snijega osim u gorju, može pasti i ponegdje u nizinama.

Na Jadranu u utorak postupan prestanak kiše i razvedravanje, pa će u srijedu prevladavati sunčano. Ali ne zadugo, jer od četvrtka ponovno valja računati na povremenu kišu. U utorak će puhati jaka i olujna bura, koja će se do kraja dana proširiti na cijelu obalu. U srijedu vjetar će malo oslabjeti, a u četvrtak okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Od četvrtka bit će postupno hladnije.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.