Foto: Press

DUGOPOLJE, 19. lipnja 2024. godine – U prostorijama Centra za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“ u Dugopolju danas je održan drugi sastanak dionika na projektu LIFE Wild Wolf kojim se želi postići uravnoteženo, dugoročno očuvanje vukova u divljini i istovremeno uklanjati sve što vukove privlači naseljima. Projekt zajednički provodi 18 partnera – istraživačkih institucija, upravljačkih tijela i organizacija iz osam europskih zemalja, a trajat će do kolovoza 2027. godine.  

Organizatori ovog sastanka su Hrvatski lovački savez i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz pomoć kolega iz Splitsko-dalmatinske županije, a okupilo se više od 30 dionika uključenih u upravljanje i/ili suživot s vukom kao što su nadležna ministarstva, predstavnici stočara i lovaca, inspekcija, policija, Hrvatske šume, javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima, komunalna poduzeća, skloništa za životinje i drugi. Cilj je dogovoriti svrhu ove Platforme, ulogu svakog člana i identificirali prioritetne aktivnosti za zajedničku provedbu. Sredstva su osigurana kroz LIFE Wild Wolf i grant Europske komisije koji je Hrvatska dobila nakon višegodišnjih traženja pomoći vezane uz problematiku upravljanja vukom.

Naime, vuk se vraća u svoja staništa širom Europe, prvenstveno u državama koje su u prošlosti istrijebile vukove, što je rezultat desetljeća rada na očuvanju prirode. Infrastruktura i ljudske aktivnosti u staništu vuka dovele su do pojavljivanja vukova u blizini naselja. Stvarne opasnosti za ljude nema, no strah ipak postoji, stoga se kroz ovaj projekt nastoji pronaći kompromis za suživot ljudi i divljih životinja.

Foto: Press

„Jedan od zaključaka sastanka je nastavak rada na vraćanju povjerenja kroz javno dostupne podatke o opažanju vuka, sprječavanje situacija koje privlače vukove naseljima kao što su lako dostupni otpad, pojava pasa lutalica te dogovor oko smislenijih mjera iz programa za razvoj ruralnih područja na teritoriju rasprostranjenosti vuka pri čemu Natura 2000 treba biti prednost, a ne prepreka“, pojasnio je Roko Pavić, tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije.

Ivan Cvitković iz stručne službe Lovačkog saveza Splitsko – dalmatinske županije istaknuo je kako je posebno veliki problem otrov u prirodi koji predstavlja opasnost i za životinje i ljude. Dodao je kako je važno nastaviti s edukacijom i konačnim jačanjem kapaciteta za praćenje stanja vuka kroz primjerice mrežu Tragača te nastaviti s jačanjem stručnih kapaciteta nadležnih tijela.

Na sastanku je sudjelovala i dr. Valeria Salvatori, glavna voditeljica projekta iz Italije koje je ujedno prenijela iskustva iz drugih regija Europe u kojima djeluju slične Platforme uz podršku Europske komisije. Svi ti napori imaju za svrhu pomoći ljudima koji se susreću s vukom, ali i očuvati zdravu populaciju vuka, odnosno ekosustava o kojima i sami ovisimo.