13 C
Split

Obavezna zimska rezidba voćki u prvoj godini po sadnji

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Rezidba je neophodna pomotehnička mjera u voćarstvu, bilo da se bavite intenzivnom proizvodnjom ili imate par stabala na svojoj okućnici. Rezidbom prije svega, formiramo uzgojni oblik, a nakon toga provodimo tzv. rezidbu na rodnost, s kojom uspostavljamo ravnotežu između vegetativnog i generativnog potencijala voćke. Na taj način sprječavamo alternativno rađanje koje je kod nekih voćnih vrsta sortna karakteristika. Iako, kada je u pitanju rezidba, kod naših proizvođača ima dosta nedoumica i neznanja, najveća greška koju mogu napraviti je da voće u prvoj godini po sadnji ne orezuju uopće.

Prikraćivanje sadnica na proljeće

Prema riječima Zlatice Krsmanović, posljedice neorezivanja mogu biti velike i za njihovo saniranje potrebne su dvije i više godina, a često se i ne mogu ispraviti.

Ako ste sadnju obavili u jesen, rezidbu, u ovom slučaju prekraćivanje, obavljate tek u rano proljeće. Idealno bi bilo pričekati kretanje vegetacije, a najbolje u trenutku bubrenja pupoljaka. Visina gdje ćete sadnicu prekratiti, ovisi od oblika krune, sustava uzgoja nekad čak i od sorte.

Želimo li nižu krošnju, ovisno od voćne vrste, prikraćivanje ide na od 60 do 90 centimetara. Specifične voćne vrste su orah, kod koga se prikraćivanje obavlja na metar s obaveznim skidanjem svih prirasta ispod te visine i naravno lijeska, koju ako uzgajamo kao stablašicu, prikraćujemo na 60-70cm, a želimo li uzgojni oblik nisku vazu onda se skraćivanje obavlja na 20-30cm,” objašnjava Krsmanović.

Obavezna zelena rezidba na ljeto

Prema njenim riječima kod prikraćivanja, rez obavljamo iznad zdravog pupoljka, tako da kosina ide u suprotnom smjeru od njega, kako bi spriječili slijevanje vode i eventualni napad bolesti i štetnika. Tijekom vegetacije, iz ostavljenog vršnog pupoljka formirat će se prirast, ali će se razviti i mnoštvo bočnih pupoljaka ispod njega. Vrlo često proizvođači ostavljaju sve izrasle ljetoraste u toku vegetacije i zato će se  naredne godine, ako je voćka dobro gnojena i ima dovoljno vode, stvoriti gomila ljetorasta koji samo iscrpljuju mladu biljku, što svakako nije dobro i već smo u problemu. Zato stručnajci obavezno preporučuju da se u prvoj godini po sadnji, obavezno provodi i ljetna rezidba.

Potrebno je da prirast iz vršnog pupoljka, ostavimo kao vođicu buduće krošnje, a sve ostale grane ostavljamo na udaljenosti od 10 centimetara i bilo bi poželjno da imaju spiralan raspored kako bi sve podjednako imale sunčeve svjetlosti i dobru provjetrenost. Vrlo često grančice imaju vertikalan položaj i zato bi u prvoj godini u ljeto bilo poželjno obaviti i blago povijanje grančica kako bi inicirali razvoj generativnih pupoljaka,” zaključuje Krsmanović.

Ako je rezidba u prvoj godini obavljena pravilno i na vrijeme, voćari će narednih godina puno lakše obavljati rezidbu na rodnost, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U JAMI BEZDAN KOD RIJEKE, BEZ SUĐENJA UBIJENO IZMEĐU 500 I 1500 LJUDI (Donosimo potresno pismo roditeljima koje napisao župnik Martin prije ubojstva)

Ako ostanem i poginem, znajte da je to zato što sam katolički svećenik koji sam propovijedao i branio svoju...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img