13 C
Split

Od 15. lipnja rastu cijene cestarina

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Poskupljenje se odnosi na skupine vozila I.A, I. i II.

Primjena sezonskog cjenika na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a počinje u ponoć s petka 14. na subotu 15. lipnja, a završava tri mjeseca kasnije, 14. rujna, potvrdio je HAK za Auto start.

U tom periodu Hrvati će, zbog turističke sezone, plaćati 10 posto veću cestarinu, a to se odnosi na skupine vozila I.A, I. i II., a na III. i IV. skupinu vozila se ne primjenjuje.

Poskupljenjem obuhvaćene skupine čine više od 90 posto vozila koja se u tome razdoblju kreću ovim autocestama. Lani je samo u srpnju, ovim autocestama
prošlo oko 2,9 milijuna vozila, za njih više od 2,5 milijuna plaćena je 10 posto veća cestarina.

Uvođenje sezonskih cestarina posljedica je toga što se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti se poveća i tri puta u odnosu na ostala razdoblja u godini.

U ukupnom prometu vozila, najveći dio čine upravo motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi.

Iz HAC-a i ARZ-a za Auto start objašnjavaju da je povećanje cestarine djelomično obravdano i većim troškovima održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja u ljetnim mjesecima.

U 2018. godini autocestama je prometovalo više od 58,5 milijuna vozila, što je pet posto više nego 2017. godine. Od cestarine je naplaćeno 2,87 milijarde kuna bez PDV-a, 6 posto više nego u 2017.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img