OD 4. SIJEČNJA 2022. GODINE: Velika promjena u svim zemljama Europe – zabranit će se gotovo sve boje tetovaža

0
Foto: press

Oni koji su željni tetovaže morat će se pripremiti na ozbiljne promjene u narednoj godini. Razlog je uredba EU-a iz 2020. godine koja će u Europi stupiti na snagu 4. siječnja 2022. godine. Tada su zabranjene gotovo sve boje tetovaža.

Šarene tinte za tetoviranje više se ne smiju koristiti jer sadrže konzervanse i veziva.

Svatko tko i dalje koristi sporne boje za tetoviranje suočava se s teškim kaznama. Moguća je novčana kazna do 50.000 eura, ili kazna zatvora do pet godina.

Za godinu dana, industrija tetovaža suočit će se s daljnjim ograničenjima. Od 2023. EU također želi zabraniti dva pigmenta Blue15 i Green7. Razlog je što njihova sigurnost nije dokazana, prema ECHA-i (Europska agencija za kemikalije) sumnja se da su pigmenti kancerogeni.

Većina do sada korištenih boja za tetovaže stoga će uskoro biti zabranjena u svom trenutnom sastavu, posebice one šarene. Boje dostupne na njemačkom tržištu u skladu s propisima EU trenutno su samo crna, siva i bijela. Europska agencija za kemikalije (ECHA) naglašava da se radi na tome da “tinte za tetovaže i trajna šminka budu sigurniji” donosi FenixMagazin

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here