Od prvog travnja velika promjena na bankomatima: Uvode se novi apoeni

0

Osim što su prilagođeni eurima, bankomati su sada i jače zaštićeni, dodala je Lidija Stolica, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara

Tri mjeseca nakon što smo ukinuli kunu i uveli euro kao službenu valutu, kreće sljedeći korak njegove implementacije.

Naime, bankomati će od 1. travnja biti opremljeni novčanicama od 50 i 100 eura, dok su do sada u većini slučajeva isplaćivali samo one od 10 i 20 eura. Ipak, novčanicama od 100 eura bit će opremljeni uglavnom bankomati na obali.

Bankomati će i dalje pohranjivati jednaku količinu novca – od 600 do 900 tisuća kuna – a koji ćete apoen dobiti, ovisi o modelu bankomata, točnije, o broju kazeta koje se nalaze u njemu, izvještava RTL. U jedan uređaj stane otprilike 600 novčanica jednog apoena.

A osim što su prilagođeni eurima, bankomati su sada i jače zaštićeni, dodala je Stolica. U uređaje je ugrađen sustav koji u slučaju pokušaja provale novčanice polijeva prepoznatljivom bojom koja nije periva.

Iako bi se novi apoeni u bankomatima trebali naći tek od subote, čitateljica nam javlja kako je njoj bankomat u Osijeku ranije ovog tjedna već dodijelio jednu novčanicu od 50 eura.

Ivica R.