Foto: screenshot youtube

Sud BiH donio je rješenje kojim se odbija zahtjev pravosuđa Hrvatske da Zagrebu izruči Zorana Mamića, saznaje Dnevni avaz.

Hrvatska je tražila Zorana Mamića zbog ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda Hrvatske, koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje; zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora, na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude; zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u okviru koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

No, odvjetnici su smatrali na izručenju u Sudu BiH kako ni u jednom od tih slučajeva nema pretpostavki za izručenje Zorana, što je Vijeće na kraju i uvažilo.

I Tužiteljstvo BiH se usprotivio izručenju “jer nisu ispunjene pravne pretpostavke”.

Molba za Zoranovo izručenje stigla je 6. srpnja. Također, Hrvatska je zatražila i izručenje njegova brata Zdravka. Njemu je ročište za izručenje održano prije dva mjeseca.

Tužilaštvo BiH je ta dva predmeta objedinilo, jer se radi o istim kaznenim djelima, rečeno je.

Kada je u pitanju Zdravko Mamić, Sud, kako saznajemo, još nije donio odluku.

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, točnije u Međugorju, Zdravko Mamić nalazi se još od lipnja 2018.godine. Njegov brat Zoran stigao je prije pet mjeseci, prenosi Slobodna Dalmacija.