Wednesday, September 22, 2021
HomeVijestiHrvatskaOgnjen Kraus: Svi su dobili prijedlog "Zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju...

Ognjen Kraus: Svi su dobili prijedlog “Zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola”

U zagrebačkoj Židovskoj općini održan je drugi radni sastanak predstavnika vladajuće koalicije i gotovo svih oporbenih stranaka, na kojem su svi dobili Prijedlog zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola  donosi – RTL Danas

Inicijator zakona, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, za RTL potvrđuje da prijedlog zakona ne predviđa nikakve iznimke, a dogovoreno je da se u roku od tri tjedna svi klubovi zastupnika o prijedlogu očituju i iznesu eventualne primjedbe – rekao je  Ognjen Kraus za RTL Danas

O čemu se danas razgovaralo, jeste li išta bliže zajedničkom stavu po pitanju zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola?

Zajednički stav postoji od početka, da se ide na zakon o kojem govorimo. Danas je predstavljen prijedlog zakona kojeg su dobili svi predstavnici. Prijedlog će se prodiskutirati na Klubovima zastupnika, vratit će se primjedbe, budu li postojale, i idemo u daljnji rad na novom zakonu.

Znači, nisu se predstavnici danas očitovali o prijedlogu?

Danas smo se dogovorili da to mora proći kroz sve Klubove. Nije dovoljno da samo predsjednici Klubova nešto o tome kažu, nego da to potvrde i svi članovi Klubova.

Možete li nam otkriti neke glavne smjernice?

Bit će to kazneni zakon za odgovornost po postupanju u sadržaju, odnosno temama o kojima je javnost već upoznata.

I beziznimno se regulira fašistički pozdrav “Za dom spremni”?

Da, za to, za ustaško i četničko znakovlje, sve što se tiče znakovlja koji su bili na snazi u Drugom svjetskom ratu u rasnim zakonima NDH.

Jeste li si dali kakav rok?

Dali smo si tri tjedna da se te primjedbe daju na raspolaganje.

Ima li ishod cijelog ovog procesa ikakve veze s ovogodišnjim obilježavanje proboja u Jasenovcu? Odnosno, hoćete li ponovno ne sudjelovati u službenom obilježavanju, ne bude li uspjeha?

Ako se sjećate, prvi sastanak bio je povezan s obilježavanjem Dana holokausta, a sada idemo dalje u proceduru, nekakve rokove si moramo dati. 

Ali, ovisi li o uspjehu cijelog ovog procesa zajednički dolazak u Jasenovac predstavnika žrtava i države?

Ne očekujem da će proces biti do tada završen, prema tome ne bih ovo povezivao s time. Samo bih povezao s time da je krajnje vrijeme da se taj zakon kojeg smatram civilizacijskim donese.

Mislite da i u HDZ-u ima snage da se prijeđe preko tih nekih dvostrukih konotacija, iznimaka i sličnog?

Vidjet ćemo. Na vlasti je HDZ sa svojim partnerima, a koliko ja znam, partneri HDZ-a su i oni koji su bili žrtve tih rasnih zakona.

dp/Foto: privatna fotografija

I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
RELATED ARTICLES

5 COMMENTS

  1. Ovo nasa domovina HRVATA HRVATSKA ovdje Hrvati odlucuju. Nema nikakva ni nikakve manjine donositi zakone ni oredpostavlati Hrvatima nitko od cetnika nitko od partizana nitko od cigana, ovdje u HRVATSKOJ odbijamo bilo kakvu naredbu od zlocinaca ili nelegalni zakon koji nije potpisani od strane od predstavnika HR NARODA. U HRVATSKOJ HR NAROD ODLUCUJE.

  2. Opet se selektivno pokušava donjeti zakoni!
    Samo se jednim “lijevim okom” čita Ustav Republike Hrvatske, a u kojem jasno piše “….. u odbacivanju komunističkog sustava…” a Hrvatska kao članica EU je prihvatila sve Rezolucije Viječa europe o osudi zločina komunističkog sustava kao i o osudi toga totalitarnog zločinačkog sustava pa rema tome i taj sustav treba zakonom zabraniti kao i njegove simbole!
    Jer se ova Hrvatska stvorila samo pod Hrvatskim grbom u obrambenom Domovinskom ratu od svih agresora pod petokrakom i kokardom!

  3. Ustaše su iz pred-prošlog rata kad su nas srbo-četnički fašisti desetkovali i nakon toga nije bilo ni jednog Ustaše a četnici su ostali vladati i Hrvatskom i Jugoslavijom i treba te fašiste maknuti iz Hrvatske za koju smo se mi borili, Branili i obranili i treba sve srbo-četnike zabraniti kao i sve komuniste.!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments