Foto: Dugopolje.org/Ilustracija

Htjeli smo provjeriti, i javnosti pokazati kako se organiziraju i koliko pojedine jedinice lokalne samouprave koštaju obilježavanja lokalnih fešti, poput Dana Općine i slično. Htjeli smo dobiti informacije koliko novaca poreskih obveznika se potroši na organizaciju jedne takve manifestacije jer smatramo da su to informacije koje trebaju biti dostupne svima i da ih svi moraju znati.

Načelnici i općinska administracija se trude za takve događaje uz lokalne KUD-ove, glazbenike, pjesnike, umjetnike i športska društva organizirati različita događanja, što je sasvim u redu jer njihov rad svaka općina potpomaže u većoj ili manjoj mjeri i s time nitko ne bi trebao imati problema.

Sad dolazimo do glavnog pitanja, a to su koncerti razvikanih zvijezda koje se nastoji pošto poto angažirati za neki koncert povodom dana općine kako bi se plebsu pokazala vlastita veličina. Što popularnija zvijezda, to načelnik-gradonačelnik ispadne “veći baja”, a plaćanje je prava sitnica, plaćaju porezni obveznici tog grada ili te općine.

Po našim informacijama nastupi “prve hrvatske glazbene lige” plaćaju se i preko 100 000 kuna, dok se ostali ovisno o glazbenom repertoaru mogu angažirati za manje iznose. Tu govorimo o kompletnoj produkciji nastupa u što ulaze, bina, tehnika, prateći bend i ostalo. Svojedobno se pričalo da jedan iz te prve lige, na takvim općinskim feštama nije nastupao za iznose manje od 150.000 kuna


Prva prilika za saznati točne podatke pružila nam se upravo ovih dana budući je Općina Dugopolje angažirala Jasmina Stavrosa da održi koncert u subotu 25. rujna 2021. godine na Trgu domovinske zahvalnosti u Dugopolju, s početkom u 20,00 sati.

Saznavši za tu činjenicu pristojno smo uputili e-mail općinskoj administraciji i načelniku Dugopolja Perici Bosančiću da nam odgovore  u kojem aranžmanu je dogovoren ovaj koncert  i koliko će nastup ovog pjevača koštati poreske obveznike  Općine Dugopolje (naravno ukoliko  se radi o koncertu  koji je naručila Općina Dugopolje), a ukoliko se radi o drugačijem angažmanu da  pojasne angažman.

Zamolili smo što žurniji odgovor i naravno ni “općina”, ni načelnik koji se kite visokim ocjenama transparentnosti nisu se udostojili odgovoriti na e-mail. Kad saznamo, a saznati ćemo na ovaj ili onaj način izvijestiti ćemo čitateljstvo koliko su Dugopoljci platili ovaj događaj.


Sasvim drugo je treba li takav koncert Općini Dugopolje ili bilo kojoj drugoj općini u Hrvatskoj, treba li im manifestacija tipa “kruha i igara”, a svega drugoga im nedostaje. Nastavno na ovo postavlja se pitanje što se za te novce može napraviti, a odgovora može biti jako puno jer se dosta često s malo novaca može napraviti puno.

DP