Foto: Pixabay

Pametni telefoni uvukli su se u praktično svaku poru naše svakodnevnice. Stoga im nije lako okrenuti leđa i pozabaviti se drugim stvarima u životu. Ovih osam savjeta mogli bi vam pomoći u tome, piše tportal.

Ponudit ćemo vam pregled načina kako smanjiti korištenje smartfona, možda ga čak i prepoloviti. Trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na njih, ali vrijedi truda – imat ćete više vremena za štošta što sad ne stignete!

1) Počnite pratiti što radite alatima za digitalnu dobrobit

Prvi korak ka smanjivanju korištenja pametnog telefona je razumijevanje koliko je ozbiljna vaša ovisnost. To možete ustanoviti pomoću Appleovih ili Googleovih alata za digitalnu dobrobit. Od izdanja iOS 12 i Android Pie svaki iPhone i smartfon s Androidom može pratiti što koristite svaki dan i pokazati koliko vam vremena to odnosi te druge podatke.

Na Androidu ćete to naći ako otvorite Settings pa Digital Wellbeing. Ne možete naći tu značajku? Pokušajte ju preuzeti s Googleove trgovine Play.

Na iOS-u otvorite Settings pa Screen Time.

Postoje i aplikacije trećih dobavljača, kao što je recimo ActionDash.

2) Postavite ostvariva ograničenja u korištenju

Nakon što ste otkrili koje aplikacije trebate zauzdati vrijeme je za postavljanje ograničenja. Počnite lagano pa s vremenom krećite prema sve drastičnijim rezovima. Ako, primjerice, koristite Instagram jedan sat dnevno, počnite s ograničenjem od 45 minuta. Nakon tjedan ili dva smanjite za pet ili deset minuta. I gurajte tako dokle ide.

3) I vašem će smartfonu dobro doći predah

Alati za digitalnu dobrobit nude značajku Downtime (iOS) i Wind Down(Android) koje će prigušiti sve obavijesti osim telefonskih poziva i iznimki koje sami dodate. Na Androidu će čak i zaslon izgubiti boju, pa će biti lakše koristiti ga tijekom noći i manje će vam odvlačiti pozornost.

4) Uklonite aplikacije o kojima ste ovisni s početnog zaslona

Kako će vam uklanjanje aplikacija o kojima ste ovisni s početnog zaslona pomoći? Pa, bit će nešto teže dostupne i neće vam biti stalno pred očima. Zvuči šašavo, ali moglo bi biti korisno. Ako ništa drugo, teže će vas povući na korištenje rizičnih aplikacija.

5) Namjestite kanale za obavijesti (samo za Android)