Osam stvari koje uskoro u automobilima nećemo trebati

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Autostart.hr donosi pregled nekih standardnih stvari i ‘gadgeta’ koje svaki automobil još uvijek više-manje posjeduje, a u bliskoj budućnosti postat će suvišne.

Tehnologija svakim danom pomiče svoje granice, a autoindustrija ju, pronalaskom novih tehnoloških rješenja, u stopu prati. Mnoge stvari kakve danas poznajemo u opremi svakog automobila odskora će se posve izmjeniti ili, bolje rečeno – potpuno nestati.

CD Player

Danas zamalo svaki stariji automobil ima radiouređaj s CD playerom. Pojavom Bluetootha, USB-a, Apple CarPlaya i AUX utičnica gura li još itko CD u player?

Ručna kočnica

Velika ručka iza ručnoga mjenjača polako ali sigurno odlazi u ropotarnicu povijesti. Sve više proizvođača ugrađuje elektroničku parkirnu kočnicu.

Retrovizor

Zrcala nam odavna pomažu u vožnji, preglednost situacije iza našeg automobila te provjera mrtvih kutova među najbitnijim su čimbenicima za sigurnu vožnju. Kamere su skuplje rješenje, ali one će polako izgurati zrcala iz opreme vozila.

Mehanički brojčanik

Već danas mnogi auti imaju digitalne brojčanike, mehanički su sve rjeđa pojava.

Izvorni pogon AWD

Permanentni pogon na sva četiri kotača zamjenjuje ‘pametni’ sustav pogona 4 x 4. Prema potrebi prijenos snage regulira se na prednju ili stražnju osovinu, ovisno o podlozi i uvjetima u kojima se automobil nalazi.

Ključevi

Sve ih je manje u uporabi. Mnogi proizvođači umjesto standardnih ključeva koji se za startanja automobila umeću u bravu preferiraju rješenja poput kartica koje je dovoljno nositi u džepu.

Ručica mjenjača

Ručni mjenjači još naveliko prevladavaju, no u skupljim i snažnijim vozilima potpuno ih izbacuju iz ponude. Dapače, ni automatski mjenjači danas više nemaju ručice nego su smanjeni i drugačije oblikovani kako bi se uštedilo prostor.

Tipke i prekidači

Dodirni zasloni su tipke i prekidače kakve poznajemo zamalo posve izbacili kao rješenja na središnjoj konzoli automobila.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

(VIDEO) Na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče

U subotu popodne se na selo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj palo pola metra tuče u nevremenu koje ...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img