Foto: Haški sud/ilustracija

Franko Simatović, zvani Frenki (73), ratni zločinac i bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije, oslobođen je izdržavanja kazne po haškoj presudi i u četvrtak je prijevremeno pušten na slobodu iz zdravstvenih razloga.

Simatović je nedavno zbog teške bolesti operiran u Haagu, a raniji izlazak iz zatvora opravdan je neophodnom terapijom koju on u zatvorskim uvjetima ne može primati, piše Kurir. 

Simatović je redovnom linijom iz Amsterdama sletio u četvrtak nešto poslije 13 sati na beogradsku zračnu luku i po dolasku je, kako javlja Kurir, prvo pozvao obitelj, kratko im rekao da je dobro i otišao završiti proceduru oko svog puštanja na slobodu.

“Samo je rekao: ‘Dobro sam, odoh ovo da završim'”, prenosi izvor referirajući se na proceduru nakon puštanja iz Haaga.

Monstruozni zločini

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove izreklo je pravomoćnu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, čelnicima Državne sigurnosti Srbije. Stanišić i Simatović su osuđeni na istu kaznu – po 15 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu tužiteljstva i zaključilo da su Stanišić i Simatović sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu političkog i vojnog vrha Srbije u Bosni i Hercegovini. Od zločina u Hrvatskoj, odgovorni su za zločin u Daljskoj planini u lipnju 1992. godine.

Za razliku od prvostupanjske presude, Žalbeno vijeće zaključilo je da su Stanišić i Simatović bili dio udruženog zločinačkog pothvata zato što je “Služba državne bezbednosti”, kojoj su bili na čelu, plaćala Arkanove postrojbe.

Osuđeni su svaki na 15 godina zatvora, a ovom kaznom Stanišiću i Simatoviću objavljena je i posljednja presuda haaškog tribunala koja se izriče za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.