Foto: Dugopolje org

Prilikom pripreme potrebno je paziti na nekoliko trikova koji će pomoći da salata ne bude gnjecava te će joj dati bogatiji okus.

Došlo je i vrijeme za francusku salatu. Mnogi je obožavaju, rijetko tko je ne voli, u svakom slučaju je nezaobilazan dio blagdanskog stola.
Evo kako ćete pripremiti najukusniju francusku salatu u kojoj će svi uživati!

Sastojci:

– 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve

– 300 g krumpira

– 200 g kiselih krastavaca

– sol

– 360 g majoneze (4 vrećice)

– ¼ jabuke granny smith

– 2 žlice kiselog vrhnja

– 1 žličica senfa

– crni papar

– sol

Priprema: Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 – 15 minuta dok grašak i mrkva ne budu kuhani.

Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.

Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.

Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća. Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.

Naime, kisela jabuka u francuskoj salati predstavlja sjajan kontrast majonezi i bogatstvu kuhanih žumanjaka, iako je to još poprilično kontroverzna tema i neki je nikako ne žele stavljati.

Kako bi vaša francuska salata ispala što bolja, slijedite ovih nekoliko savjeta:

– Povrće je važno nasjeckati nakon kuhanja jer će tako upiti manje vode, a salata će biti ukusnija. Također se potrudite da kockice budu podjednako velike, odnosno što sitnije.

– Krumpir kuhajte u kori, tako će upiti manje vode. Odaberite krumpire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta.

– Ako francusku začinjavate paprom, iskoriste onaj mljeveni, i to bijeli kako se ne bi uočio u salati.

– Želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj 2 do 3 žlice kiselog vrhnja. No, ako želite još blaži okus, dodajte i pola usitnjene jabuke.

– Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi pa umiješajte u povrće.