Ako ste veliki ljubitelj cvijeća i imate ukrašenu cijelu kuću, sigurno ste se pitali što s njima kada odete na godišnji. Ne brinite jer za to postoje trikovi koji će vaše cvijeće održati na životu.

Namočite uže u vodu

Uz pomoć užeta možete dovoljno dugo opskrbiti biljke s vodom. U veliku posudu natočite dovoljno vode i stavite ju negdje na povišeno mjesto. Uzmite sve biljke koje imate i poredajte ih oko zdjele.

Zatim, ako primjerice imate šest biljaka, uže narežite na šest jednakih dijelova. Uronite užad u vodu i provucite ga prema svakoj biljci u zemlju. Biljke će tako ostati hidrirane dulje vremena.

Kosa spašava uvenule biljke

Ako vam je biljka već uvenula kada ste se vratili s godišnjeg, u život ju može vratit uz pomoć – malo vaše kose. Pokupite ostatke kose, napravite od nje male kuglice i stavite ih u zemlju uvenule biljke. Nakon nekog vremena, dušik iz kose pomoći će biljci da ponovno oživi.

Boca od vina pomaže

Još jedan koristan ‘izum’ za navodnjavanje biljaka možete napraviti pomoću boce od vina. U bocu od vina natočite vode i onda u nju stavite štap. Takvu bocu okrenite naopačke i štap zabijte u zemlju u kojoj je biljka. Na ovaj način biljka će imati izvor vode dulje vremena.

Umotajte biljku u vreću

Neke tropske biljke vole vlažnost i trebaju okolinu nalik terariju. Takvu biljku jednostavno omotajte u veliku prozirnu vreću za smeće i dobro ju zalijte. Izbušite rupe na vrhu vreće kako bi biljka mogla disati.

Oprez: ovakve ‘terarije’ držite dalje od izravne sunčeve svjetlosti jer će uvenuti. Kako biste osigurali da sva voda ne iscuri van, možete na vrh terarija postaviti aluminijsku foliju.

Dječja pelena odlična je za zadržavanje vlage

To znači da bezbrižno možete izbivati iz kuće više dana, a da se biljke u teglama, u kojima su komadići pelene, ne osuše. Uzmite jednu jednokratnu pelenu, ulijte u nju vode pa je razrežite po sredini. Sadržaj iz pelene stavite na dno tegle, na sloj kamenčića.

Na to stavite zemlju i biljku koja voli puno vlage i teško bi preživjela to što vas kod kuće neće biti danima. Na kraju zalijte biljku još malo odozgo.

Kockice leda za pravilno hidriranje

Postoji još jedan trik kako da tijekom vrućih ljetnih dana ne pretjerate u zalijevanju jer to može biti kobno za određene biljke, na primjer, orhideje jer one ne podnose zadržavanje vlage oko korijena. Tada će vam dobro doći kockice leda.

Jednom tjedno u teglu, na zemlju oko biljke, stavi se veći komad leda ili nekoliko manjih, ovisno koliko je velika. Odličan izbor su one iz zamrzivača koje inače koristite za rashlađivanje pića. Led polako otpušta vlagu pa korijen ima dovoljno vremena da vodu apsorbira polako i ispravno, piše 24sata.