Ovog petka, s početkom u 18 sati, u Domu kulture Dugopolje odigrat će se poznata predstava “Ribanje i ribarsko prigovaranje”.

Ovo glasovito djelo Petra Hektorovića izvest će Hvarsko pučko kazalište. Predstavu je za scenu pripremio i režirao Marin Carić, a doživjela je već preko 120 izvedbi. Ova višestruko nagrađivana i uigrana družina po prvi put gostuje u Dugopolju.

“Ribanje i ribarsko prigovaranje” jedno je od najpoznatijih Hektorovićevih djela. Djelo je prvi puta tiskano u Veneciji sredinom 17. stoljeća, iako je napisano već 1566. godine. To je epski spjev, ali pripada putopisu. Djelo je smješteno u putopise jer je radnja smještena u tri dana, odnosno Hektorović opisuje kako je proveo trodnevni izlet na moru.

Hektorović opisuje svom prijatelju Jeronimu Bartučeviću, hvarskom piscu, kako je proveo vrijeme putujući putem od Hvara prema Braču i nakon toga Šolti. Opisao je pejzaže i sve viđeno tijekom putovanja te dijalog koji je vodio s dvojicom ribara koji su mu pravili društvo na putu. U djelu se nalazi velik broj mudrih izreka, stihova iz nekih drugih djela, pjesama i poslovica.

U Hektorovićevom djelu prvi put se mogu vidjeti likovi težaka opisani u hrvatskoj književnosti. Oni su prikazani s mnogo simpatije i pravog, iskrenog divljenja zbog njihove mudrosti i vitalnosti. Djelo djeluje svježe, pisano je jednostavno, neposredno te s  moralnom ozbiljnošću i velikom ljubavlju.

Dođite u petak u Dom kulture i pogledajte kako to Hvarani “ribaju i prigovaraju”. Ulaz je slobodan!

Podijeli objavu