Papa: Pobačaj je ubojstvo, a Crkva neće priznati gej brakove

  0
  Foto: VaticanMedia

  PAPA Franjo osudio je pobačaj kao ubojstvo i odbacio mogućnost da Katolička crkva omogući istospolne brakove, nakon četverodnevnog posjeta Slovačkoj i Mađarskoj, gdje se susreo s dužnosnicima i upoznao s manje poznatim projektima koji pomažu siromašnima.

  Posljednje mjesto u Slovačkoj koje je posjetio bio je gradić Šaštín-Stráže na zapadu zemlje.

  U tom se mjestu nalazi jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u zemlji, a svake se godine održava nekoliko hodočašća, između ostalog i 15. rujna, na blagdan Gospe Žalosne.

  Neki su ranije ustvrdili da nedostaje entuzijazma u vezi s Papinim posjetom Slovačkoj, ali na Papinu misu u Šaštinu došlo je oko 60 tisuća ljudi, od kojih se 45 tisuća ranije registriralo.

  Papa je pozvao Katoličku crkvu u Slovačkoj da posveti više pažnje svojim vjernicima, a ne vlastitim problemima. Također je apelirao na više otvorenosti i zajedništva u Europi.

  Foto: Vatican Media

  “Brak je brak”

  Novinari su Papi postavili brojna pitanja tijekom putovanja prema Vatikanu, pri čemu je Papa ponovio svoj stav o pobačaju i istospolnim brakovima.

  “Brak je sakrament i Crkva nema ovlast promijeniti ga”, rekao je Papa.

  Rekao je da je važno pomoći ljudima drugih seksualnih orijentacija, ali bez nametanja stvari Crkvi koje tamo ne funkcioniraju. 

  Ako dvoje ljudi istoga spola želi provesti svoj život zajedno, vlade to mogu podržati građanskim ceremonijama.

  “Ali, brak je brak”, poručio je Papa.

  No, rekao je da to ne znači osudu te da svako treba biti poštivan. “Međutim, ne prisiljavajte Crkvu da negira svoju istinu”, rekao je.

  “Pobačaj je ubojstvo”

  “Pobačaj je više od problema. To je ubojstvo”, istaknuo je papa Franjo.

  Riječ je, znanstveno govoreći, o ljudskom životu, zbog čega je Katolička crkva tako stroga po tom pitanju, pojasnio je.

  Papa Franjo također je komentirao biskupe u SAD-u koji žele onemogućiti pričešćivanje američkom predsjedniku Joeu Bidenu zbog njegovog liberalnog stava o pobačaju.

  Rekao je da biskupi trebaju biti biskupi i rješavati to pitanje na pastoralan način jer će u suprotnom takva pitanja odmah postati politička – piše Index