Foto: N1

Aktualni šef SDP-a Peđa Grbin, kako je ranije najavio, neće se više kandidirati na funkciju predsjednika stranke nakon izbornog poraza u travnju. Posljednjih mjesec dana spekulira se imenima koja bi ga mogli naslijediti, a Novi list piše kako bi Grbin mogao završiti na Ustavnom sudu te da će mu u tome pomoći predsjednik Zoran Milanović.

Naime, uredi predsjednika i premijera krenuli su u proces dogovaranja oko popune mjesta u nizu institucija. Čini se kako su postigli rješenje za SOA-u za sljedećih nekoliko mjeseci, iako dugoročni dogovor još uvijek nije postignut. Tako će Daniel Markić na čelu SOA-e ostati još dva mjeseca, nakon čega će preuzeti Obavještajno analitički centar EU-a (EU INTCEN), a za zamjenika ravnatelja Agencije će biti imenovan Hrvoje Omrčanin.

Osim toga, dvije najveće stranke uskoro se moraju dogovoriti i oko Ustavnog suda za koji im treba dvotrećinska većina.

‘To širi HDZ’

Novinarka Novog lista Tihana Tomičić piše kako se čini da je Milanović spreman popustiti oko nekih drugih kadrovskih pitanja HDZ-u kako bi Grbin dobio podršku za Ustavni sud. S druge strane, izvori iz vrha SDP-a tvrde za Nacional da se aktualni stranački šef nema namjeru kandidirati za jedno od upražnjenih mjesta na spomenutom sudu.

Isti izvori tjedniku tvrde da informacije o Grbinovoj kandidaturi dolaze iz HDZ-a kako bi se zamaglila činjenica da cijeli proces izbora desetero novih sudaca već dosta kasni te je pitanje hoće li uopće doći do dogovora HDZ-a i SDP-a oko izbora novih sudaca.

Inače, Grbin je tijekom izborne kampanje bio izrazito kritičan prema odlukama Ustavnog suda kada je u pitanju bio ulazak Milanovića u izbornu utrku, a nedavno je upozorio na mogućnosti da HDZ ugasi Ustavni sud s obzirom na to da se izbor novih sudaca odgađa na gotovo šest mjeseci.