13 C
Split

Peludni kalendar mediteranske Hrvatske za 2019. godinu

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Objavljen je novi Peludni kalendar mediteranske Hrvatske za 2019. godinu izrađen prema originalnim rezultatima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije kojeg možete pogledati ovdje.

Peludnu prognozu za Split možete pogledati ovdje.

Peludne alergije povezane su s vremenom cvatnje biljaka čija pelud ima sposobnost izazvati alergijsku reakciju. Proljeće je razdoblje pune cvatnje kada se zbog toplog vremena povećavaju količine peluda u zraku, a peludni spektar postaje sve raznolikiji. Peludni spektar nekoga područja prikazujemo peludnim kalendarom.

Peludni kalendar je grafički prikaz koncentracije alergenog peluda u zraku. Izrađuje se na temelju podataka prikupljenih svakodnevnim praćenjem vrsta i broja peludnih zrnaca u atmosferi. Prikazuje početak, trajanje i kraj peludne sezone najznačajnijih alergenih biljaka, a izrađuje se za razdoblje od godine dana.

Peludna prognoza je predviđanje koncentracija peluda na temelju podataka o koncentracijama peluda i meteorološkim podacima. Objedinjavanjem ovih podataka moguće je izraditi bioprognozu. Bioprognostički podatci od koristi su osobama osjetljivima na alergenu pelud u planiranju aktivnosti i preventivnih postupaka.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

“Sarajevo ispod Trebevića bit ćeš opet Ante Pavelića”. Ivica Puljak otkida na pjesme iz poznatog repertoara,…

Kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita Ivica Puljak puno puta dosad oštro je osudio veličanje zločinačke NDH, ustaškog režima i korištenja...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img