Foto: Pixabay

Petero znanstvenika iz Znanstvenog savjeta Vlade RH: – prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, akademik Nenad Ban, dr. sc. Petra Klepac, prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić i akademik Igor Rudan objavili su priopćenje u kojem su analizirali trenutnu epidemiološku situaciju.

Posebno su upozorili na to odakle građani crpe informacije, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Hrvatska je suočena s 4. valom pandemije COVID-19, a dočekuje ga s relativno niskim stupnjem procijepljenosti stanovništva u odnosu na druge države Europske Unije. U ovom valu dominira delta soj virusa, koji je znatno zarazniji od sojeva u prethodna tri vala, a i nešto opasniji za sve dobne skupine. Svaki porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan znak je da protuepidemijske mjere koje su na snazi ne djeluju dovoljno i da je nužno prilagođavati njihov opseg kako bi se spriječio daljnji veliki rast.

Brojne su države u svijetu svojim primjerima pokazale da je moguće zaštititi živote stanovnika i čuvati zdravstveni sustav. To se postiže upravljanjem krizom, povjerenjem u struku i jedinstvom cijelog društva u razumijevanju situacije, cijepljenjem što većeg udjela svog stanovništva, te pravodobnim uvođenjem niza raspoloživih protuepidemijskih mjera. U Hrvatskoj se ta stečena iskustva ne primjenjuju u dovoljnoj mjeri, a dezinformacije koje šire nestručne osobe i koje sustavno potcjenjuju ozbiljnost ove pandemije i dalje su glavni izvor informiranja za velik broj građana.

Zbog toga će Hrvatska tijekom idućih tjedana bilježiti vrlo velik broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih i postat će jedna od država svijeta koje su najteže pogođene pandemijom. Pozivamo građane da se informiraju od stručnih ljudi i pridržavaju se mjera koje mogu spriječiti širenje ove zarazne bolesti, a necijepljene da se cijepe i time pomognu smanjenju opterećenja za zdravstveni sustav, koji se sada nalazi u izuzetno teškoj situaciji”, napisali su u priopćenju.

Anita M.