Friday, September 17, 2021
HomeVijestiHrvatskaPidriš/Uskoplje: Služena sveta misa, položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule pripadnike...

Pidriš/Uskoplje: Služena sveta misa, položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule pripadnike Brigade kralja Tomislava

Danas je u Pidrišu (Uskoplje) održana komemoracija za stradale hrvatske branitelje, među kojima je i 13 pripadnika Brigade kralja Tomislava.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća slavljena je sveta misa uz sudjelovanje brojnih vjernika. Misu je predslavio fra Mato Topić, a liturgijsko slavlje svojim pjevanjem uveličao je župni zbor iz Seonice.

Uz predstavnike obitelji stradalih i udruga proisteklih iz Domovinskoga rata iz Tomislavgrada, Uskoplja, Rame i Kupresa, vijence su položili i predstavnici civilne vlasti.

Iz ove Brigade život za opstojnost hrvatskoga naroda položili su:

Jurgen Schmidt, Jozo Jurič, Grgo Krištić, Stipe Ćavar, Vladimir Galir, Andreas Kolb, Ronald David Frrel, Božo Vrgoč, Ljubomir Radoš, Ante Drmić, Joško Kapetanović, Pavo Terzić i Blažimir Šerić.

“Nama koji danas baštinimo slobodu Domovinskog rata trajna je zadaća i obveza da se darovani životi za slobodu naroda nikada ne zaborave. Narod koji poštuje svoje žrtve ima budućnost, one su zalog naše opstojnosti .Ne smijemo zaboraviti žrtve hrvatskih sinova u Domovinskom ratu, od Pomena, Udzola, Rame, Uskoplja, Kupresa, Vukovara i svih drugih bojišta na kojima se ginulo braneći čast i dostojanstvo hrvatskoga čovjeka.

Borbom u Domovinskom ratu izborili smo se za ravnopravnost i samobitnost hrvatskoga naroda i s ponosom možemo reći tko smo, što smo i komu pripadamo. Stoga, sloboda koja je stečena ratom mora biti duboko urezana u gene budućih naraštaja.

Neka nam riječi koje su utisnute u kamen podno spomen križa ovdje u groblju ostane stalni podsjetnik na žrtvu Domovinskog rata.

Stoji napisano:

Putniče,
javi domovini,
da ovdje mrtvi ležimo štujući zakone naših očeva.

Dragovoljci i pripadnici Brigade kralja Tomislava dala su nemjerljiv doprinos kako u Domovinskom ratu tako i u obrani ovih prostora u zajedništvu s postrojbama Uskoplja, Rame i svih drugih postrojbi koje su sudjelovale u zajedničkoj nam borbi, kazano je danas u Pidrišu.

Neka im je vječna hvala i slava!

I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments