PIŠIMO I GOVORIMO HRVATSKIM JEZIKOM

0
Foto: Katolička škola Šibenik

Javio nam se gospodin Milan Zanoški i upozorio kako je u javnom prostoru sve manje govornika koristi standardni Hrvatski jezik, a sve je više tuđica, neovisno jesu li anglizmi, srbizmi, germanizmi, turcizmi,.etc.

Njegovo obraćanje objavljujemo na našem portalu.

Poštovani,

Već više puta sam bio, slobodan, pisati, kako se u intervjuima i izjavama državnih dužnosnika i pojedinih novinara, stalno upotrebljavaju, strane riječi:  

premijer,  konsenzus, inauguracija, delegati, avion, fokusirati se, balans, arhiva, aerodrom  i  sl.

Kod nas Hrvata, koji brinemo i pazimo na svoju Domovinu Hrvatsku, važno je ne nasjedati i povoditi se za drugima, i unatoč svim teškoćama (živjeli smo u nenarodnoj državi, pohađali škole i fakultete), potrebno je uložiti sav svoj trud i upotrebljavati u govoru, kako javnom tako i privatnom, Hrvatski književni jezik.

Ne smijemo pravdati se time da se uobičajilo, jer to nema smisla (sjetite se objašnjenja bivšeg Predsjednika RH, g. Ive Josipovića, koji je na upit zašto ne nosi, iako Zakon propisuje, Predsjedničku lentu, na ustoličenju i pri drugim svečanim prilikama, odgovorio „DA SE IZOBIČAJILO”).

U Hrvatskom jeziku imamo tako lijepe riječi PREDSJEDNIK HRVATSKE VLADE,  SUGLASJE,  USTOLIČENJE, IZASLANICI, ZRAKOPLOV, ZRAČNA LUKA, USREDOTOČITI SE, RAVNOVJESJE, PISMOHRANA …

Molim Vas, kako bi bili pozitivno, drugačiji od drugih, koji o tome ne mare, skrenite pozornost osobama koje javno nastupaju, na ovaj bitni, mali detalj vodeći se vječnim sloganom: “UVIJEK I SVE ZA HRVATSKU,  A NAŠU JEDINU I VJEČNU HRVATSKU NI ZA ŠTO”

S poštovanjem,

Milan Zanoški

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here